Varför blev jag nekad höjd SGI?
Jag jobbar heltid i kommunen, men har 25 procents sjukersättning. Den fick jag på 1990-talet efter en magoperation. Sjukersättningen får man ju ha kvar även om man går upp i arbetstid, med avräkning beroende på hur mycket man tjänar.
Nyligen fick jag en ny höftled och sjukskrevs i två månader. Jag brukar inte vara sjuk och har på sju år inte ändrat min inkomst hos Försäkringskassan, men nu gjorde jag en ansökan och angav min arbetsinkomst till det den är. Avräknad sjukersättning är på 900 kronor före skatt och den tog jag inte med. Sedan ringde en handläggare från Försäkringskassan och talade om att jag bara får räkna med 75 procent av min lön eftersom jag har sjukersättning på 25 procent. Jag försökte förklara att jag jobbar heltid och att jag väl måste få räkna med det jag tjänar. Jag har dessutom inte räknat med de 900 kronorna jag får i sjukersättning. Några 25 procent får jag ju inte ut eftersom jag jobbar heltid.
Men hon sa att jag borde förstå att man inte både kan äta kakan och ha den kvar. Är det rätt att jag inte får ta med det jag tjänar när jag ska räkna ut sjukpenningen?
/En som verkligen undrar
SVAR: Försäkringskassan har tyvärr rätt i detta fall. Den som beviljats sjukersättning före juli 2008 omfattas av regler som kallas steglös avräkning. Tanken var att ge personer med sjukersättning stimulans och försörjningstrygghet för att bli motiverade och våga ta vara på återstående arbetsförmåga. Detta genom att de får pröva på att arbeta med inkomst utan att förlora sjukersättningen. Något förenklat minskas sjukersättningen i stället med hälften av det man tjänar in på sitt arbete utöver ett fribelopp.
Reglerna är rätt tydliga. För den som jobbar på sin sjukersättningsdel blir den delen av lönen inte sjukpenninggrundande. Den försäkrade kan alltså inte få sjukpenning, föräldrapenning på sjukpenning- och grundnivå, tillfällig föräldrapenning, närståendepenning med mera för samma tid och del som sjukersättning utbetalas.
Hade det varit möjligt för en försäkrad att både ha sjukersättning och för den tiden ha SGI, den sjukpenninggrundande inkomsten, fastställd skulle personen bli dubbelt kompenserad genom att man exempelvis får sjukpenning för samma tid som man har sjukersättningen.
Som ofta är det svårt att svara mer i detalj utan att känna till handlingarna i ärendet. Tror du att något ändå blivit fel, kontakta ditt lokala fack eller avdelningen för en mer detaljerad genomgång. Genom dem kan du också ansöka om rättshjälp om du vill begära omprövning av beslutet.
Magnus Eriksson,
förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd