Hon fick chansen att utbilda sig till kock
Lisa Örqvist fick chans att gå från ekonomibiträde till kock. Nu är jobbet roligare och mer varierat – och hon är säkrare i yrkesrollen.
Lugnet har lagt sig efter lunchrusningen på Centralskolan. Kocken Lisa Örqvist gungar med i musiken som pumpar ur högtalarna och skär samtidigt gurka till morgondagens grillkalas.
Hon började som ekonomibiträde i Falköpings kommun 2007. Utan utbildning stod sysslor som städ, disk och att göra sallad på schemat.
Kock är ett bristyrke. På många håll tar kommuner och landsting tillvara kunskap som finns i köken. Lisa fick frågan om validering, en snabbutbildning till kock, 2012.
– Jag ville ta chansen att lära mig mer. Fantastiskt att få en utbildning via jobbet, särskilt i min ålder. Jag var 53 år och jag hade kanske aldrig hoppat på något sådant.
En del i valideringen var sju veckors ordinarie arbete i ett kök, men med en handledare som bedömde Lisas kunskaper i olika grundmoment. Hon fick göra allt från glass och majonnäs till att dra av skinnet på en fisk och toppreda en sås. På skolloven pluggade hon teori: näringslära, hygien, livsmedelshantering.
Som kock är jobbet i skolköket friare och mer omväxlande. Lisas favorit är att laga specialkost.
– Man får tänka kreativt, hitta på nya smaker till barn som inte tål tomat eller lök. Utan utbildning hade jag inte vågat gå vidare dit.
Kompetensen har däremot inte gett något extra i lön.
– Klart jag skulle vilja ha mer, men man får också begrunda att utbildningen var gratis och jag slapp ta studielån.