Korridorerna på Stenstorps äldreboende är vindlande långa med plastgolv i en diskret beige nyans. Vid trösklar och dörröppningar är tonen något mörkare, som kaffe med en överdos mjölk. Numera vet Linda Almberg hur viktiga sådana detaljer kan vara för dementa.

– Det här är inte så farligt, det är värre när färgkontrasterna i golvet är större. Vi märker att det finns brukare som inte vågar gå över mörka partier, det blir som svarta hål för dem.

Linda trivs på demensavdelningen, det är både ­roligt och intressant att följa människors olika beteenden. Men efter några år på jobbet ville hon fylla på med kunskap.

– Bemötande är a och o inom demensvården och där ville jag ha mer kött på benen.

Hon fick upp ögonen för en Yrkeshögskoleutbildning som gick på distans och halvtid. Linda såg chansen att kombinera jobb med studier och slippa ta lån. Utbildningen började våren 2010 och pågick i tre terminer. Med en färsk examen som specialist­­undersköterska i demens kom Linda till jobbet med tusen idéer i huvudet. Snart var hon med och startade en uppskattad anhöriggrupp.

Sedan hösten 2016 ingår Linda i en resursstödsgrupp inom demens, som en av sex specialist­undersköterskor. Projektet är på två år. Hon har sin vanliga anställning som grund, men kan få i uppdrag att stötta chefer med kunskap, hjälpa till med genomförandeplaner eller att åka till andra äldreboenden i Falköping där det uppstått problem.

Hittills har hon hunnit med två uppdrag. Det ena rörde personal som var oroliga för att en dement dam skulle ramla och därför alltid hade larm på henne. När larmet gick ledde det till spring och stress och mindre tid till övriga brukare.

Linda såg att arbetsgruppen var lite spretig, alla jobbade på sitt sätt. Hon pratade med personalen och tillsammans satte de upp en handlingsplan: mer tillsyn och larm när det verkligen behövdes.

– Alla började jobba utifrån planen och det blev bra. Många gånger hjälper det att någon kommer in utifrån, man kan fastna i en bubbla och ser inte hur man kan jobba.

Linda märker att projektet behövs, särskilt på vanliga äldreboenden.

– Kommunen har erbjudit alla uskor inom äldrevården att gå en demensutbildning och jag tror att de flesta har gjort det. Men det är lätt att glömma om man inte jobbar med det dagligen.

Falköpings kommun står i startgroparna för bygget av ett helt nytt demenscentrum med 80 platser. Om allt klaffar står det klart 2019. Linda är med i en arbetsgrupp som fått tycka till under processen. Även här kommer specialkunskaperna om demens till glädje.

Linda plockar fram en ritning och pekar mot huskroppar som sträcker ut sig som långa tarmar.

– Jag föreslog att det skulle finnas en glasgång mellan så att personalen snabbt kan springa från en avdelning till en annan. Det blev ingen gång, där­emot kommer man att förbereda för en och sätta in dörrar, säger hon.

Demensutbildning

Yrkeshögskolan (YH) har flera utbildningar för undersköterskor som vill bli specialister inom olika områden.

Vuxenutbildningen i Skövde, Yrkeshögskolan i Skellefteå och TUC yrkeshögskola i Tranås har specialistutbildningar inom demensvård. De går på distans under knappt två år. Teori varvas med praktik och ger kunskap i demenssjukdomar, etik, metodutveckling med mera.

Utbildningarna ger rätt till studiestöd. De går på halvfart, vilket gör det möjligt att kombinera studier med arbete.

Läs mer om aktuella yrkeshögskoleutbildningar på yhutbildningar.se