Bristen på förskollärare har varit stor länge, men nu är alltså även bristen på barnskötare stor i landets förskolor. I dag saknar totalt 28 procent av all personal som arbetar inom förskolan utbildning för att arbeta med barn, enligt siffror från Skolverket. Mikael Ejerblom är chef för den enhet på Skolverket som jobbar med förskolefrågor, och han ser allvarligt på bristen på barnskötare.

– Det är inte bra. Vi vet ju att en av de absolut viktigaste faktorerna för kvaliteten på förskolorna är personalens kompetens, säger Mikael Ejerblom till SVT Nyheter.

Barnskötare är en av de yrkesgrupper där flest blir sjukskrivna för stress, som KA tidigare rapporterat om. Förbundsordförande Tobias Baudin menar att arbetsvillkoren och arbetsmiljön för barnskötare måste förbättras för att locka fler till yrket.

– Lönen är så klart viktig, och den behöver bli högre för barnskötare som är ett yrke där stor yrkesskicklighet krävs. Men anställningarna måste också bli tryggare, fler måste få rätt till heltid och fasta anställningar. Förskolan är barnens första steg ut i livet och det krävs självklart utbildad personal med rätt kompetens för att ge en bra omsorg, säger Tobias Baudin.

Siffror från Arbetsförmedlingen visar att antalet lediga jobb som barnskötare stigit markant sedan förra året. Den 31 juli i år fanns det nästan 1000 lediga jobb som barnskötare att söka i Arbetsförmedlingens platsbank, det är 44 procent fler än samma tid förra året.