Är det okej att strunta i LAS?
Jag är fritidspedagog i en kommun. Med utbildning till detta kan man få legitimation för att undervisa i vissa ämnen, men yrket i sig är inte legitimerat. Nu har jag varit anställd på samma ställe i snart fyra år på heltid, men erbjuds inte anställning. Jag får bara vikariat på ett halvt eller ett år i taget. Jag har tidigare arbetat med samma saker på tillsvidaretjänst i annan kommun i flera år och är barnskötare i botten.
Jag har ringt er telefontjänst och frågat om detta är tillåtet enligt lag, fått svaret nej och hänvisats till min sektion. Som säger: ”Du inser väl att du nog aldrig får ett jobb i den här kommunen igen om du går vidare med det här?”
Är detta verkligen Kommunals inställning till en arbetsgivares lagbrott? En kollega som jobbat med mig i nio år blir inte heller erbjuden anställning. Borde inte det lokala facket driva detta på ett allmänt plan? Är inte LAS en lag och ett lagbrott ett lagbrott?
/Lurad på fast tjänst
SVAR: Det är ditt lokala fack, det vill säga sektionen, som ska hjälpa dig i första hand. Men inställningen du mötte när du kontaktade dem för att få hjälp är inte okej. Jag förstår din besvikelse och att du kanske inte vill vända dig dit igen. Nu föreslår jag att du i stället tar kontakt med Kommunals lokalavdelning, som då kommer se till att du får hjälp. Din avdelning hittar du här.
Även fast Kommunal bevakar anställningsvillkoren på ett allmänt plan måste den enskilde medlemmen ge facket mandat att driva fråga som rör dennes anställning. I ditt fall misstänker jag att arbetsgivaren på ett felaktigt sätt har använt sig av en regel i skollagen, som rör lärares och förskollärares behörighet.
För att kontrollera detta måste man gå in och titta på de anställningsavtal du haft. Regeln i skollagen gör att anställningen inte övergår till en tillsvidareanställning i enlighet med LAS, lagen om anställningsskydd.
Tom Jansson,
ombudsman på Kommunal