Skyll inte bara på arbetsgivaren!
Jag läser i KA hur Kommunal i vissa frågor framhåller sina egna insatser när man förhandlat kollektivavtal, som när det gäller undersköterskelyftet. Men när det pekar åt andra hållet är det bara arbetsgivaren som är banditen och inte ni tillsammans som faktiskt har ett avtal ihop. I Fråga facket i KA nr 4 ställer en person en rak fråga om hur Kommunal kan tillåta aktuell beräkning av jourtjänst, som att man inte får betalt för hela jouren på natten.
Ombudsman Maria Hansson skriver i slutet av sitt svar att arbetsgivaren inte vill betala full ersättning när arbetstagaren inte utför arbete på arbetsplatsen. Detta är rätt i sak, men det besvarar inte frågan om hur Kommunal kan tillåta detta. Följer inte arbetsgivaren det avtal ni båda skrivit under? Är inte detta överenskommet? Ni framhåller arbetsgivaren som ensam skyldig till detta läge. Om ni förklarade att avtalet med arbetsgivaren inte är det bästa och att prioriteringarna ser ut på ett visst sätt vore det att föredra. Ta medlemmarna på allvar och försök inte ”luras” med något arbetsgivarspöke!
/Medlem som reagerar
SVAR: Kommunal består av medlemmar i fackförbundet. Inför avtalsförhandlingarna uppmanas medlemmarna att lämna avtalsförslag. Dessa förslag hanteras på konferenser för medlemmar som omfattas av avtalet. Förslagen prioriteras av deltagarna på konferenserna och förbundsstyrelsen beslutar sedan vilka krav som slutligen överlämnas till motparten. Därefter startar förhandlingarna med motparten. Självklart är det som du skriver, om den bilaga i avtalet som det här rör sig om. Den är förhandlad och påskriven av Kommunal. Du gör en jämförelse mellan jour på natten och arbete på dagtid och ifrågasätter varför man inte får ob-tillägg under hela jouren. Förklaringen är att den som är schemalagd på dagtid ska vara vaken under sin arbetstid. Därför får han eller hon tillägget fullt ut. Den som har jourpass på natten enligt Bilaga J, får inte ob-tillägg för hela passet. Orsaken är att den som har jourpasset ska ges möjlighet att vila eller sova under natten. Utförs arbete under mer än halva jourpasset kan det vara vaken natt som ska gälla i stället.
Maria Hansson,
ombudsman på Kommunal