Ska vi finna oss i trakasserier från dementa?
Jag jobbar sedan 24 år som undersköterska inom kommunal äldrevård. En av vårdtagarna är dement och vi jobbar bland annat efter beställning från biståndshandläggare. De senaste två åren har arbetsmiljön försämrats eftersom vissa äldre har blivit otrevligare. Vi i personalen ska dra åt helvete. Vi utsätts för hot om att skjutas och anmäls för stöld till polisen, vi blir slagna och får utstå hånfulla kommentarer. Vi i gruppen försöker utföra sysslorna så likartat som möjligt. Vi har pratat med vår enhetschef, som säger att vi får stå ut med detta eftersom vårdtagarna har rätt till hjälp. Chefen har även pratat med en av dem som trakasserar, men inget hjälper. Vikarier slutar och flera ordinarie funderar på att sluta. Även sjukskrivningar i gruppen har ökat. Jag har tre år kvar att jobba och vill inte rekommendera detta jobb till någon. Ska vi finna oss i detta?
/Snart är gränsen nådd
SVAR: Att arbeta inom äldreomsorgen är både stimulerande och krävande, men arbetet ska förstås inte innebära att de äldre eller personalen utsätts för hot eller fara. En säker arbetsmiljö är viktig. Både de äldre och personalen ska känna trygghet.
Du beskriver en arbetssituation som verkar ohållbar, men det finns en hel del ni kan göra för att få det bättre. Ni kan exempelvis diskutera arbetsmetoder och anordna ett stormöte med vårdtagare och anhöriga. Enklast är att ni vidtar åtgärder med hjälp av ett skyddsombud. Kontakta Kommunal lokalt om ni inte redan vet att det finns ett skyddsombud.
Maria Hansson,
ombudsman på Kommunal