Frösunda har gjort sig känt för ­ hyvling av tjänster, alltså att dra ner på ­arbetstiden för de anställda. På flera håll har det varit en del av förklaringen till kritik när ­Frösunda tagit över verksamheter.

– Jag har inte varit med om något annat bolag som har hyvlat på det här sättet, ­säger Lars-Sture Johansson, ombudsman på Kommunal.

 

LÄS OCKSÅ: Kaos i Frösunda när cheferna flyr

 

På ett möte nu i vår lovade Frösundas ledning, enligt Kommunals ordförande Tobias Baudin, att sluta med hyvling. Lars-Sture Johansson är mer försiktig i sina förhoppningar.

– Att lova det ena eller andra tror jag inte man kan göra, utan man måste få till en bättre samverkan och eventuellt ha någon form av företagsorganisation mellan part­erna, som vi har med andra företag.

Han hoppas att en företagsorganisation för Frösunda kan bildas under hösten, med fackliga som kan bedriva ett arbetsplatsnära fackligt arbete på företaget.

–  Vi vill gärna sätta oss med Frösunda för att diskutera hur vi ska samverka och hur de problem som våra medlemmar upplever kan lösas på bästa sätt, för att i framtiden undvika liknande situationer med hyvlingar av sysselsättningsgraderna.

 

LÄS OCKSÅ: ”De kör våra boenden ner i botten”

 

Han nämner Ambea, som äger vård- och omsorgsföretaget Vardaga, som exempel.

– Vi har bra kontakt, vi löser problem, vi har täta kontakter och framför allt så har vi Team Ambea som består av fackliga företrädare som är anställda inom Ambea. Det går tydligen att bedriva verksamhet på ett bättre sätt inom riskkapitalsfären än vad Frösunda gör.

Vad säger du om att Frösunda är inblandat i så många ärenden där det blivit problem, och att före detta chefer riktar allvarlig kritik?

–  Man blir ju kraftigt oroad. Det är väl klart att den oro som allt det här orsakar blir ju en fruktansvärd oro för våra medlemmar. Man orkar inte med en arbetssituation som är på det här sättet. Och det här med ständiga chefsbyten, det är jätteviktigt med en chef som stannar.