1. För att Mattias Torstensson bjuder in till läsning, lyssning och engagemang. Hans podd om arbetarlitteratur är speciell eftersom han vill göra den tillsammans med lyssnarna. Han bjuder in till en -gemensam bildningsresa. 

2. För att avstampet är i historien. Men där många andra stannar går podden vidare och tar den nutida arbetarlitteraturen på minst lika stort allvar. Vi får höra om rap, serier och hur den svenska arbetarlitteraturen skiljer sig från den i andra länder.

3. För att vi möter forskare som sätter böckerna i ett sammanhang, får författarporträtt, författarintervjuer, besöker platser där författarna bott, där böckerna utspelar sig och får vara med och tjuvlyssna när bokcirklar ute i landet pratar om olika böcker. Och så läser vi själva förstås!

4. För att man inte bara får podden. Till den hör en blogg där man kan lyssna på material som inte fått plats och se korta filmer där författare berättar om böckerna som betyder mycket för dem eller till och med förändrat deras liv.

5. Det är kultur, politik, historia. Vi följer med till statarlängan, till Maria Sandels dragiga barack i Stockholm, till disken på krogarna i Malmö och till lantarbetarfacket i Sydafrika. Vi får höra Emil Boss, Jenny Wrangborg, Daria Bogdanska, Maria Hamberg, Mats Berggren, Jane Morén och många andra dagsaktuella författare.

6. För att det bara är här vi får höra om poesins roll i det fackliga arbetet.

7. För att man blir så lässugen! En bok eller författare nämns och man tänker ”åh, ja, vad intressant, den måste jag läsa!” och bättre betyg kan väl en litteraturpodd inte få?