Vad innebär ”förskjuten arbetstid?”
Jag jobbar som kyrkovaktmästare. I alla år har våra lediga dagar anpassats efter verksamheten, men sedan en tid tillbaka har jag ett rullande fyraveckorsschema som ger mig lediga onsdagar och var fjärde helg i månaden plus en ledig storhelg per år. Arbetsgivaren håller dock inte fast vid schemat, utan jag måste jobba vissa onsdagar, varpå det blir förskjuten arbetstid. Jag får heller inte vara ledig nästa storhelg fast jag ska vara det enligt schemat. Arbetsgivaren hänvisar till förskjuten arbetstid. Jobbar jag inte enligt schemat blir det ju precis som innan och jag får ledigt när det passar verksamheten. Kan de tvinga mig att gå med på det här? Vi har dessutom flera konserter på kvällstid varje år. Jag har inga schemalagda kvällar, så även dessa hamnar som förskjuten arbetstid.
/Undrande kommunalare
SVAR: I det centrala kollektivavtal du omfattas av finns ”förskjuten arbetstid” reglerad. När regeln fördes in i avtalet handlade det om att en person byter från ett schema till ett annat schema, så att arbetsgivaren kan få betala extra för de dagar som, enligt det tidigare schemat, var lediga dagar. Extra ersättning betalas ut när arbetsgivaren är sent ute med information om byte till ett nytt schema.
Det du beskriver handlar om en arbetsgivare som flyttar arbetspass, så att du hela tiden återgår till ditt ursprungliga schema. Om du tar kontakt med ditt lokala Kommunal kan de hjälpa dig att kolla om det rör sig om brott mot kollektivavtalet och om det kan vara fråga om övertid. De kan också bedöma om det handlar om brott mot dygns- och veckovila.
Maria Hansson,
ombudsman på Kommunal
Illustration: Kristin Lidström