Ska jag förlora på att delta i planering?
Jag är undersköterska och jobbar natt på ett äldreboende för dementa. Vad gäller när man ska gå på obligatorisk utbildning och har jobbat natt, ska jobba natt, eller om utbildningen är mellan två nätter?
Vi skulle ha en obligatorisk planeringsdag en tisdag. Jag skulle jobba natt mellan måndag och tisdag och planeringsdagen började 12.00 på tisdagen. Jag frågade chefen om jag kunde få min natt ledig mot planeringsdagen, så att jag inte behövde förlora något. Svaret var att jag antingen skulle jobba natten eller ta ledigt. I parentes skrev hon ”semester eller komp” och att jag skulle få fyra timmar komp av planeringsdagen. Alltså skulle jag bli skyldig sex timmar komp för att vara med på planeringsdagen. Kan det vara rätt? Facket har bekräftat att det är emot semesterlagen och arbetstidslagen att ta semester för att kunna vara på jobbet eller att sova ett par timmar och gå på planeringsdagen.
Jag har en gammal kopia av lagen där det står: ”En arbetstagare som i sin anställning deltar i utbildning, kurser, konferenser och liknande behåller lönen. Om utbildningen pågår högst sju kalenderdagar får arbetstagaren dessutom behålla vad som skulle utgetts i tillägg för obekväm arbetstid om arbetstagaren utfört sina ordinarie arbetsuppgifter”. Vilken lag är detta? Eller är det ett citat från kollektivavtalet?
/Tacksam för besked
SVAR: Enligt arbetstidslagen har alla arbetstagare rätt till en dygnsvila om minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar. Det är möjligt att lägga ut den sammanhängande dygnsvilan i början av en 24-timmarsperiod för att nästa period lägga ut ledigheten i slutet av perioden. Arbetsgivaren kan välja klockslag när 24-timmarsperioden ska börja och sluta. Det är möjligt att göra avsteg från dygnsviloregeln genom kollektivavtal. I mitt svar utgår jag från reglerna i arbetstidslagen. Arbetar du natt mellan måndag och tisdag 22.00-06.00 och dessförinnan har haft minst elva timmars sammanhängande ledighet, sedan deltar i planeringsdag tisdag 12.00-16.00 och därefter har minst elva timmars sammanhängande ledighet – då bryter arbetsgivaren inte mot regeln om dygnsvila i arbetstidslagen.
Ligger planeringsdagen däremot mellan två nattpass och du ska arbeta natten mellan tisdag och onsdag 22.00 och 06.00 också efter planeringsdagen, då är läget ett annat. Då får du inte elva timmars sammanhängande dygnsvila per 24-timmarsperiod oavsett vilket klockslag arbetsgivaren väljer för perioden. Arbetsgivaren bryter alltså mot regeln om dygnsvila i arbetstidslagen om du deltar på planeringsdagen och inte får ledigt natten efter planeringsdagen.
Arbetstidslagen innehåller inga regler om hur sådan ledighet ska ersättas, men sådana regler kan finnas i kollektivavtal. Den text du citerar är troligen hämtad ur ett kollektivavtal.
Annett Olofsson,
jurist på LO-TCO Rättsskydd, expert på lagar, avtal och rättshjälp