Politikerutbildning väckte debatt
Vad händer med politikerutbildningen för kommunalare? Det undrade flera ombud på Kommunals förbundsmöte.
Frågan kom upp när bifallna motioner från kongressen behandlades. Där fanns markeringen ej åtgärdat på motionen om att Kommunal ska genomföra en kampanj om vikten av att Kommunals medlemmar har politiska uppdrag och att förbundet ska ta fram grunden till en politikerutbildning för kommunalare.
Anna Skarsjö, Väst, konstaterade att Kommunal var sent ute för att utbilda till både kyrkovalet i höst och även till nästa års val.
– Tänk om vi kunde välja in personliga assistenter, undersköterskor och lokalvårdare som kunde berätta om hur verksamheten på golvet ser ut, sade Anna Skarsjö.
Johanna Svensson, Vänerväst, lyfte hur Kommunal i Falköping genom facklig politisk samverkan fått med 250 fler anställda i förra årets undersköterskesatsning.
Kommunals ordförande Tobias Baudin tackade för att frågan lyftes:
– Nog hade jag hoppats på att vi kommit längre. Det råder ingen konflikt om att vi vill ha kommunalare i kommuner, landsting och riksdag.
Sedan tog han upp att den fackliga politiska plattformen ska bli tydligare.
– Jag är trött på diskussionen om dubbla stolar, sade Tobias Baudin.
Och syftade på debatten om Kommunals förtroendevalda som också har politiska uppdrag i kommuner och landsting. Enligt nuvarande plattform ska man inte sitta på dubbla stolar.
Kommunal annonserar nu efter en facklig-politisk ombudsman som ska arbeta med både kort- och långsiktiga strategier inför kyrkovalet i höst, valen nästa år och EU-valet 2019.
– Självklart ska vi ta fram en grundutbildning. Så det finns ingen annan syn än den ni lyfter. Vi ska få in fler kommunalare, nästa valrörelse ska bli den bästa någonsin, men det hänger också på er, sade Tobias Baudin.