Kommunal: ”Ska se över informationen”
Inger Hjärtström är ombudsman på Kommunal med ansvar för försäkringar. Hon kände inte själv till att facket kunde ärva pengar från sjuk- och efterlevandeförsäkringen, men säger att villkoren sattes på 80-talet och att de aldrig har ifrågasatts.
– I regel är det så att villkoren i en försäkring förändras i takt med att det kommer in krav och yrkanden från våra medlemmar, men det här är inget som har diskuterats.
Vore det inte bättre att pengarna gick tillbaka till Folksam som är medlemsägt?
– Det finns egentligen tre alternativ: Att pengarna går till Allmänna arvsfonden, till Folksam eller att Kommunal får dem. Man kan säkert hitta anhängare till alla de här alternativen. Men om Kommunal får pengarna kan man argumentera att det i alla fall går till en förening som jag är medlem i.
LÄS OCKSÅ: Facket kan ärva din livförsäkring
Tror du inte att medlemmar kan tycka det är konstigt att pengar från deras livförsäkring går till facket?
– Jo, men då kan man göra ett förmånstagarförordnande och välja vem eller vilken organisation pengarna ska gå till. Det måste vi kanske trycka mer aktivt på.
Enligt Inger Hjärtström har Kommunal alltid varit noga med att informera medlemmar om att de själva kan välja förmånstagare. Det är också något många medlemmar gör. Däremot har Kommunal inte i någon utsträckning upplyst om att facket i vissa fall kan vara förmånstagare.
Tror du medlemmarna känner till det här villkoret?
– Nej det är nog väldigt många medlemmar som inte känner till det, säger Inger Hjärtström som inte tycker det är bra att informationen saknas på Folksams hemsida.
– Den diskussionen kommer jag att ta med min kontaktperson på Folksam.