LÄS OCKSÅ: Så påverkas du när robotarna tar över

 

Framtidsprognos för köks- och restaurangbiträden 

Robotar kan ta hand om redan identifierade problem, så arbetsuppgifter som att skala, hacka och diska kan automatiseras. Men när det gäller mer kreativa och estetiska inslag har robotar än så länge svårt att konkurrera med människan. Köksjobb som är förknippade med att ta fram recept, smaka av mat och arrangera tallrikar så att de blir en fröjd för ögat ser därför ut att bestå. Arbetsmarknadsprognoser visar också att samtidigt som behovet av köksbiträden dalar behövs kockar mer än någonsin. 

 

Petra Sundgren.

Petra Sundgren,

restaurangbiträde Skellefteå:

Vad tror du om framtiden för ditt yrke?

– Behovet av restaurangbiträden minskar i vår kommun, därför vidareutbildar jag mig till kock. Det är arbetsgivaren som satsar på oss. 

Är det för att arbetsuppgifter automatiseras? 

– Att maskinerna skulle ta över är inget som vi pratar om på jobbet. Däremot satsar kommunen på egna tillagningskök, så nu behövs kockar i stället. Att få chansen att ta det här steget är jätteroligt. Som kock får jag mer inflytande och ett mer kreativt jobb.

 

Illustration: Sofie Marklund

Om rapporten

I rapporten ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år” används Statistiska centralbyråns, SCB:s, yrkeskoder SSYK 1996. Dessa inkluderar fler yrkesgrupper än dem som brutits ut för artikeln. Inom gruppen vård- och omsorgspersonal inkluderas till exempel också tandsköterskor. Siffrorna ger ändå en fingervisning om vilka branscher som kommer att påverkas mest – och minst – av den fjärde industriella revolutionen. 

Källor: 
 ”Framtidens jobb” av Stefan Fölster och Nima Sanandaji.
 ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år” av Stefan Fölster.
 Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser – Yrkeskompassen.