Året är 1962. Boxaren Olli Mäki förbereder sig för sitt livs match – en fajt om världsmästartiteln i fjädervikt. Det går sisådär. Olli kommer från landsbygden och känner sig obekväm i en värld av sponsormiddagar och reklamfotograferingar. Han svettas och sliter ont på träningspassen, men verkar egentligen ganska ointresserad. Tankarna finns på annat håll, hos Raijja hemma i Karleby.

Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv är en alldeles ljuvlig historia. Lite klyschig här och var, men väldigt ömsint och nedtonat berättad. Jarkko Lahti är hundraprocentigt trovärdig i rollen som gammal boxarhjälte, liksom Eero Milonoff som slipprig tränare och manager. Snyggt är det också – filmen är svartvit, kornig och fullproppad med tidstypisk rekvisita. Det känns nästan som att någon varit nere i arkivet och grävt fram ett gäng dammiga filmrullar direkt från 1960-talet.

Håll för övrigt koll på eftertexterna – där gömmer sig en liten sluttwist som är bland det finaste jag sett.