Undersköterskans nya kollegor: robotar
Tänk att allt material du behöver på jobbet levereras till förrådet automatiskt, av en självgående robot. Det kan snart bli verklighet på Nya Karolinska Solna.
KA hälsade på i framtiden.
Maria Jonsson. |
Vid en första anblick ser den inte mycket ut för världen. En liten stålrektangel med hjul och blinkande lampor. Men den lilla roboten åker in under en tvättvagn, och hakar i. Sedan styr den iväg mot hissen, och säger åt hissen att ta den till rätt våning. Väl uppe på avdelningen åker roboten direkt in i sitt nya förråd där personalen kan packa av materialet.
Patienterna kommer sällan att se robotarna, och vårdpersonalen ska i princip inte längre behöva tänka på materialförsörjningen. Allt ska skötas av robotarna.
”Vi får inte rationalisera bort oss själva. En robot kan inte trösta.”
Maria Jonsson är undersköterska på Thorax-intensiven och har under det senaste halvåret arbetat som samordnare för flytten till Nya Karolinska Solna.
Vi träffar henne nere i sjukhusets kulvert när de sista förberedelserna inför sjukhusets öppning är i full gång. Hon tittar nyfiket på de nya robotarna som ska transportera mat, mediciner och tvätt, ja nästan allt på det nya sjukhuset. Förutom patienter då förstås.
– Ska vi kunna flyga till månen, så kan vi nog samsas med robotar också, säger hon och ler.
Varje dygn kommer de nya robot-truckarna att stå för cirka 1 600 transporter på sjukhuset. Genom avancerad teknik kan roboten läsa av chip som sitter under sjukhusets vagnar, och sedan transportera rätt material till rätt avdelning på sjukhuset.
Nicholas Fernholm. |
Nicholas Fernholm arbetar på företaget Coor Service Management som ansvarar för driften på Nya Karolinska Solna. Han tittar fokuserat på roboten som ska hämta nästa tvättvagn. Han ställer sig framför den för att illustrera att robotens sensorer känner av vägen framför sig. Den lilla robottrucken stannar och blinkar rött samtidigt som den ilsket säger ”flytta på dig, du står i vägen”.
– I framtiden kanske robotar kan hämta saker som en patient behöver i sjuksängen. Till exempel skulle en patient kunna beställa en extra filt, och sen hämtar roboten filten, säger Nicholas Fernholm.
Men undersköterskan Maria Jonsson är skeptisk till att robotar ska ta över alltför många arbetsuppgifter inom vården.
– De kan vara bra till vissa saker, men de får inte ersätta sjukvårdspersonal för att ta hand om en människa. Vi får inte rationalisera bort oss själva. En robot kan inte trösta.
Fotnot: Se en film på robotarna på vår Facebook-sida.