Trummis i INVSN – och undersköterska
André Sandström är undersköterskan och kommunalaren från Umeå som turnerar jorden runt med bandet INVSN, med sångaren och låtskrivaren Dennis Lyxzén. På torsdag spelar de i Musikhjälpen.
Hur känns det att spela i Musikhjälpen i Örebro?
– Det känns spännande, en kul och bra grej att göra. Att få vara en del av Musikhjälpen och det ämne som lyfts i år, rätten för skolgång för barn och unga i krigsdrabbade områden. Det känns motiverande och kul.
Vad står INVSN för och vilka är ni?
– INVSN är en förkortning på Invasionen som vi hette förut, det är ett lite mer internationellt gångbart namn, det funkar både i Sverige och utlandet. Vi består av fem medlemmar: Jag på trummor, Christina Karlsson på synth, Sara Almgren på bas på, Anders Stenberg på gitarr och Dennis Lyxzén på sång. Det är svårt att sätta stämpel på sig själv men man kan säga att vi gör mörk popmusik. Vi har alldeles nyss släppt singeln ”Immer zu” och det är en låt skriven ur ett kvinnligt perspektiv om våld mot kvinnor och maktstrukturer, ett ämne vi vill lyfta som är mer relevant än någonsin. Det är helt klart en politisk grund i allt som Dennis skriver om.
Lyssna på ”Immer zu” här:
I februari släpps er fjärde skiva ”The beautiful stories”, hur skulle du beskriva den?
– Vi har väl utvecklat och förändrat vårt låtskrivande, det är än mer perkussivt och rytmiskt samtidigt som det kanske är mörkare och hårdare än tidigare material. För första gången är skivan helt engelskspråkig. Vi vill inte begränsa oss utan vi vill spela över hela världen och vi har jobbat med en amerikansk producent, Adam Greenspan.
Du är också undersköterska, hur funkar det att kombinera med livet som musiker?
– Det har funkat förvånansvärt bra, det har byggt väldigt mycket på att jag har haft arbetsgrupper och arbetsgivare som stöttat mig och haft överseende med det jag gjort. Det har underlättat för mig att kombinera att jobba som undersköterska och samtidigt få utlopp för det här som är väldigt viktigt för mig i livet. Det har funnits en uppmuntran från chefer att jag kan få hålla på med det här. Det är en orsak till att jag efter 13 år är kvar som undersköterska även om jag spelar mycket. Det kommer också perioder då jag spelar mindre. Just nu jobbar jag natt på ett demensboende i Umeå.