Den vanligaste orsaken till att pappor tar ut kortare eller ingen föräldraledighet är att de tycker att det är bättre för familjens ekonomi att mamman gör det eftersom mannen ofta har högre lön. Det framkom när Sifo på Försäkringskassans uppdrag undersökte föräldrars attityder till att ta ut föräldraledighet med sina barn.

När Försäkringskassan granskar sin egen statistik blir det däremot tydligt föräldraledighetens längd fortfarande handlar om vilket kön föräldern har. Det eftersom kvinnor tar ut flest dagar även när de tjänar mer än sin partner.

– Myten om att det är ekonomiskt mest fördelaktigt för kvinnan att stanna hemma med barnen består, men vi vet att många familjer faktiskt skulle tjäna ekonomiskt på att dela mer lika även om den ena parten tjänar mer, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Han menar i ett pressmeddelande att det finns flera faktorer som gör att det är bättre för familjens ekonomi att dela jämställt på ledigheten. Till exempel att det går att få föräldralön hos många arbetsgivare som täcker upp för den lägre lönen vid föräldraledighet.

I en undersökning som SACO gjort visar det sig att i en familj där pappan tjänar 43 000 och mamma 27 000 tjänar familjen cirka 25 800 kronor mer första året om de delar på föräldrarledigheten, jämfört med om mamman är hemma tio månader och pappan i två om båda har rätt till sex månaders föräldralön. De föräldrapar som tar 240 dagar var får också en jämställdhetsbonus på 13 500 kronor skattefritt från Försäkringskassan.

Många glömmer också att räkna med de långsiktigt negativa ekonomiska effekter det medför för kvinnor att vara borta från arbetet längre än män i form av sämre löneutveckling och lägre pension.