Hon leder LO:s jämlikhetsutredning
Under LO:s kongress i våras fattades beslutet om att starta en omfattande jämlikhetsutredning som ska pågå i fyra år. Den som leder arbetet blir Marika Lindgren Åsbrink.
Från att vara världsmästare i jämlikhet på 1980-talet ökar klyftorna i Sverige snabbast i västvärlden. Det fick LO-styrelsen att besluta om en ny jämlikhetsutredning under årets kongress. En utredning som ska sätta fingret på vilka konkreta metoder som behövs för att komma till rätta med ökande klyftor. Utsedd att leda det arbetet är nationalekonomen Marika Lindgren Åsbrink.
LO:s jämlikhetsutredning från 1969 leddes av Alva Myrdal – hur känns det att förvalta arvet efter henne?
– Nu känns det inte precis som att jag tar över efter henne. 1960-talet var en helt annan tid – ett helt annat projekt. Frågorna som berörs i den utredningen är däremot lika angelägna nu som då. Jag funderade ett tag när jag fick frågan men det var ett alldeles för spännande och hedrande uppdrag för att tacka nej. Det blir en utmaning.
Vad har du för förhoppningar på utredningen?
– Det behövs nya metoder för att lösa dagens problem. Vi lever i en globaliserad värld – det har förändrat villkoren både i arbetslivet och politiken. Att beskriva hur verkligheten ser ut och vad som är dagens utmaningar är viktigt. Vi har till exempel en växande grupp människor som lever i utanförskap. Men det absolut viktigaste med att studera de orättvisor som finns i samhället är att försöka hitta konkreta politiska förslag som kan öka människors lika möjligheter. Det är målet med arbetet.
Hur kommer du gå till väga?
– Det återstår att se, detta är trots allt bara min fjärde dag på jobbet men så klart är det fler än jag som ska arbeta med det här. Upplägget kommer vi arbeta fram den närmsta tiden men vi kommer antagligen ha olika fokusområden. Min uppgift blir att hålla ihop utredningen.