Efter den inledande dagens teknikstrul och förlängda tävlingstid kan deltagarna nu fokusera helt på uppdraget – att representera sitt land på Yrkes-EM. En tävling som hålls i Sverige för första gången.

I den stora mässhallen slåss ljuden från arbetsverktyg, tävlingsdeltagarnas röster och besökarnas konstanta sorl om utrymmet. Ljudintrycken är stundtals helt överväldigande men i sorlet kan förutom tävlingsspråket engelska såväl spanska, ryska och tyska urskiljas. Den rika variationen på språk ger en fingervisning om tävlingarnas karaktär. Här slåss 500 ungdomar från 28 länder om medaljerna i 35 yrken. Det är Yrkes-EM som anordnas i Sverige för första gången – i värdstaden Göteborg.

Gårdagen var en prövning för många. På grund av tekniskt strul drog tävlingarna ut på tiden och dagen avslutades vid halv åtta istället för klockan fem.

– Jag är helt slut nu. Det var bland annat problem med mickar som ställde till det och jag påverkades en del av det. Jag fick svårt att fokusera, glömde material och fick springa fram och tillbaka flera gånger men jag skärpte till mig i slutet så sammantaget gick det helt ok, berättar undersköterskan Fanny Saxberg när jag får tag på henne strax innan klockan åtta på torsdagskvällen.

Under det tävlingsmoment som pågår just nu möter hon en äldre man på ett fiktivt äldreboende. Det är samtalet som står i fokus och Fanny konverserar obehindrat på engelska kring mannens yrkesliv, bröllopsfoto och andra ämnen som är tacksamma isbrytare när man ska närma sig en främmande människa.

I publikhavet står Fannys mamma Pia Saxberg som precis fått lyckönskningar till Fanny från skolminister Anna Ekström som stannade och tittade en stund.

– Jag vet hur nervös hon har varit för det här med engelskan men det går ju jättebra. Klart man blir stolt. Det kommer gå lika bra på VM i Abu Dhabi och då ska jag också vara med och heja, säger hon och vinkar uppmuntrande med svenska flaggan hon håller i handen.

Alla här har tävlat i sina respektive länder tidigare men det är stor skillnad mot SM tycker Fanny Saxberg.

– Att all information ska ske på engelska är en ny utmaning för mig och tidspressen märks av mer tycker jag.  Bara det att allt är större här gör att man blir mer nervös, säger hon.

En som är något av en veteran i de här sammanhangen är trädgårdsanläggaren Rasmus Westlund som förra våren rankades som bäst i norden på Yrkes-VM i Brasilien.

Har du nytta av det nu tror du?

– Jag är den enda här som har erfarenhet av internationella mästerskap sedan tidigare. För mig är inte språket ett problem och jag kan kanske delvis luta mig mot rutinerna från VM men annars tror jag inte att jag har så stora fördelar av det. Alla här är jätteduktiga och jag måste anstränga mig precis lika mycket som dem om vi ska ha en chans, säger han.

Han syftar på sin tävlingspartner Simon Johansson. Trädgårdsanläggarna tävlar nämligen alltid i par. Just nu håller de på hjälp de åt med att avsluta den stenmur som de påbörjade igår.

 

Hur långt deras och Fanny Saxbergs ansträngningar räcker får vi veta på söndag. Då koras nämligen vinnarna under en ceremoni på Svenska mässan där årets tävlingar hålls.

 

Fotnot: På söndagens avslutningsceremoni fick trädgårdsanläggarna Rasmus Westlund och Simon Johansson ta emot priset Medallions for excellence. Ett pris som tilldelas tävlande som höll en exceptionellt hög kvalitet och fick höga poäng. I grenen trädgårdsanläggning kom de på plats 6.

Undersköterskan Fanny Saxberg kom på plats 9 i vård- och omsorgsklassen.

Sverige tog två guldmedaljer (industrielektriker och hudterapeut), två silvermedaljer (hotellreceptionist och lastbilstekniker) och två bronsmedaljer (murare och VVS-montör).

Fakta: Yrkes-EM

Den 30 nov–4 dec 2016 samlas unga yrkesutbildade på Svenska mässan i Göteborg för att tävla om EM-titeln i 35 olika yrken.

Sverige är arrangör Yrkes-EM för första gången men tävlingarna i yrkesskicklighet startade redan på 1950-talet i Spanien och hålls sedan dess vartannat år.

I år tävlar 500 unga från 28 länder.  De tävlande är max 25 år och har alla gått en yrkesutbildning.