Brandman skriver om att jobba natt
Hallå där, Magnus Andersson, brandman och styrkeledare vid Räddningstjänsten i Sala-Heby, som har ett bidrag med i antologin ”När ni andra sover”, som handlar om att jobba natt.
Varför skickade du in ett bidrag till den här antologin?
– Jag har inte skickat in utan Ingrid Sjökvist (bokens redaktör) åkte igenom Sala och kom att tänka på skogsbranden 2014 och ringde till brandstationen och frågade om någon var intresserad. Då tänkte de på mig eftersom jag läser mycket böcker. Hon ville gärna ha någon från räddningstjänsten och jag tyckte att det lät kul.
Hur är det att jobba på natten, när de flesta sover, och sova på dagen när världen är i rörelse?
– Jag har inte haft något problem med det förrän de sista åren, som jag fått smärre sömnstörningar. Jag är lättstörd, det kan vara jättesvårt att somna och jag känner mig sällan riktigt utvilad, man går ofta i en dvala.
Du har jobbat skift i 28 år, hur har det påverkat livet?
– Det är lite svårt att vara engagerad i sina barns aktiviteter för man jobbar alltid några kväller och nätter i veckan. Jag har varit engagerad i ishockey men det byggde på att andra kunde ställa upp också. Det sociala far lite illa när man jobbar skift, det är svårt att umgås med människor, du jobbar när det är fest eller föräldramöte. Vårt samhälle bygger på att man jobbar vanliga tider. Min fru jobbar i vården så vi har som tur är föräldrar som ställt upp som barnvakt för det finns inte barnomsorg.
Du beskriver i din text att arbetstiderna samtidigt bidrar till trivsel, hur då?
– Ja, du får en väldigt tajt gemenskap eftersom du jobbar nätter och helger. Jag firar jul, nyårsafton och midsommar med mina jobbarkompisar när jag normalt sett borde fira med familjen. Man får väldigt nära arbetskamrater, det kompenserar delvis för svårigheten att ha ett socialt liv. Det är en viss typ av människor som det passar att jobba skift.
Fotnot: Antologin ”När ni andra sover” ges ut av organisationen Liv i Sverige.