I dag fikar en femtedel av Kommunals medlemmar Fairtrade-märkta produkter som kaffe, te och choklad under den stora fikautmaningen Fairtrade Challenge. Tävlingen genomförs för åttonde året i rad och Kommunal verkar knipa förstaplatsen för fjärde gången. I skrivande stund har Kommunal registrerat drygt 107 000 fikadeltagare. Att jämföra med tvåan på listan – hotellkedjan Scandic som registrerat 45 000.

– Eftersom avståndet mellan oss och tvåan är så stort är jag inte orolig för att förlora förstaplatsen. Men det kan bli svårt för oss att slå förra årets rekordnivå med 136 000 deltagare, säger Tina Dahlström som är ombudsman på Kommunals kommunikationsenhet.

Kommunal är medlem i Fairtrade sedan 2005 och fikautmaningen har blivit en del i engagemanget för odlares villkor i andra delar av världen.

Varför har Kommunal valt att stödja Fairtrade?

– Kommunal vill stå upp för att alla ska ha justa villkor på jobbet. Att jobba för att odlare i andra delar av världen har bra villkor och skäligt betalt är också en del av vårt internationella engagemang. Att delta i fikautmaningen är ett väldigt konkret sätt att engagera sig på och vi får dessutom ännu en anledning att träffa medlemmar ute på arbetsplatserna och berätta om vårt arbete för att stärka arbetares villkor – i Sverige och världen, säger hon.

Nästa år kommer den svenska versionen av Fairtrade Challenge infalla samtidigt som den internationella tävlingen, i maj istället för oktober. Då kan fikautmaningen bli en tredagarstillställning precis som den är internationellt. Tina Dahlström välkomnar den utvecklingen.

– Då får vi ännu mer tid till att besöka arbetsplatser. För även om 136 000 fikadeltagare är bra så har vi ju en potential att nå 500 000.

Fotnot: När tävlingen summerades hade Kommunal lockat 120 163 fikadeltagare, vilket räckte till en överlägsen förstaplats.