Bussföraren och skyddsombudet Martin Andreasson ödslar ingen tid på jobbet. När bussen står still vid en ändhållplats eller under pauser skyltar han om den med budskap som hare bra och buss och kram.

– På väg till jobbet eller på väg hem är betydligt roligare att skylta med än ej i trafik. Har det stått äntligen måndag på skylten innan avfärd kan man få lite skojsura reaktioner från resenärer som inte tycker att det finns något positivt med måndagsmorgnar. Sånt är kul!

När han har passagerare i bussen som han kör mellan Kullavik och Kungsbacka söder om Göteborg pryds bussen alltid regelriktigt med linjenumret 720. Men stillastående bjussar han gärna på andra budskap – och från förarsätet kan han ta del av de förbipasserandes reaktioner.

– Det blir många vackra leende och glada skratt. När jag på fredagseftermiddagen låter bussen hälsa trevlig helg är det många som stannar och tar selfies tillsammans med bussen.

”Jag älskar mitt jobb och bussförare är en yrkeskår som förtjänar att uppmärksammas på ett positivt sätt.”

Martin Andreasson är en av få bussförare som använder Västtrafiks förprogrammerade hälsningar så gott som dagligen. För honom har det varit en självklar del av jobbet sedan han började köra för bolaget för fem år sedan. Förutom att sprida glädje bland medpassagagerare och förbipasserande under arbetsdagen hinner han vara skyddsombud och underhålla Facebook-sidan BussChaffisen som han driver tillsammans med tre bussförarkollegor. En sida som har mer än 7 500 följare.

Du verkar vara dedikerad ditt jobb – var får du drivkraften ifrån?

– Jag älskar mitt jobb och bussförare är en yrkeskår som förtjänar att uppmärksammas på ett positivt sätt. Det är tråkigt när nyheter om förare som kör för fort eller sms:ar i trafiken tar över helt när den absoluta majoriteten av mina kollegor gör ett fantastiskt jobb. Den positiva bilden vill jag gärna bidra till att sprida på alla sätt jag kan.