Attendo stäms för sänkt arbetstid
Kommunal har lämnat in en ny stämningsansökan som handlar om så kallad hyvling av tjänster. Den här gången gäller det 22 anställda vid Attendo i Helsingborg som fått sina sysselsättningsgrader reducerade.
– Man har hyvlat tjänsterna i procent. Man har överlämnat ett papper, där det står att man fått en ny placering, en omplacering till en lägre sysselsättningsgrad. Vi menar att det arbetsgivaren har gjort är att man sagt upp de anställda ensidigt, säger Olov Östensson, jurist vid LO-TCO Rättsskydd.
Och för detta borde i så fall uppsägningslön betalats ut till de anställda, menar Kommunal och LO- TCO Rättsskydd.
I somras lämnade Kommunal in en stämningsansökan mot Frösunda, som i bland annat Halmstad och Falkenberg gjort på likande sätt.
Men båda dessa fall dröjer och kommer till stor del styras av hur det går i ett annat mål i Arbetsdomstolen där Handels stämt Coop för att ha gjort på samma sätt. Det målet inleds nästa vecka (den 12 oktober).
– Om vi vinner Coopmålet är frågan hur Attendo och Almega ställer sig, säger Olov Östensson.
Vad händer om arbetsgivaren vinner?
– Det kommer antagligen leda till en explosion av hyvlade sysselsättningsgrader. Och det innebär att las inte längre är tillämpbart. Vi har inget skydd i las mot detta i så fall.
Almegas chefsjurist Jonas Stenmo ser ingen dramatik alls i de förestående målen.
– Jag förstår inte vad det är de försöker få till. Det är väl alldeles självklart att arbetsgivaren har rätt att avgöra vilken sysselsättningsgrad de anställda ska ha.
Så du menar att det är okej att ändra en sysselsättningsgrad från ena dagen till den andra, och därmed minska den anställdes lön?
– Man måste naturligtvis göra det på rätt sätt. Det blir ju nya tjänster som den anställde får ta ställning till om den vill ha. I grunden kan det inte föreligga något hinder om man gör det på rätt sätt, säger Jonas Stenmo.
Skulle arbetsgivarna vinna Coopmålet och därmed sannolikt också de som gäller Kommunal får det konsekvenser för kollektivavtalen, enligt Elisabeth Haug, ombudsman på Kommunal och den som har hand om Attendomålet för förbundets räkning.
– Vinner arbetsgivaren måste vi ta in det här i kollektivavtalen. Det är inte så här det är tänkt att man ska kunna göra vare sig utifrån las eller kollektivavtal. Det är oskäligt att man ska kunna få en annan mycket lägre lön från en dag till en annan, säger Elisabeth Haug.
Men Almegas jurist Jonas Stenmo kan inte se att facket skulle vinna målen.
Vad händer då?
– Det beror väl på vad som står i domen. Men jag har svårt att se att en arbetsgivare inte skulle få bestämma över sysselsättningsgrader, säger Jonas Stenmo.