Flest blir sjuka av stress i vården
Att jobbet orsakar stress och psykisk ohälsa är dubbelt så vanligt bland kvinnor än män. Men alla – oavsett kön – med vårdyrken är särskilt utsatta. Det visar en undersökning från Arbetsmiljöverket.
Larmrapporterna om att den psykiska ohälsan på jobbet ökar har duggat tätt de senaste åren. Det är kvinnorna som drabbats hårdast av den utvecklingen visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Generellt sett har en större andel kvinnor än män besvär orsakade av jobbet – 26 jämfört med 19 procent. När det gäller stress och psykisk ohälsa är skillnaden ännu större. Dubbelt så många kvinnor som män drabbas av detta vilket också märks på kvinnors sjukfrånvaro.
Undersökningen visar också att de som jobbar inom vård- och omsorgssektorn oftare än andra drabbas av arbetsrelaterade besvär. Utbildning och sociala tjänster är andra utsatta sektorer. Och här drabbas alla – oavsett kön.
– Det har visat sig att också män som arbetar under samma villkor; såsom hög arbetsbelastning, brister på resurser, ohälsosamma arbetstider och kränkande särbehandling, drabbas i samma utsträckning som kvinnor, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.
Andelen män som drabbas av stress och psykisk ohälsa på grund av jobbet har också ökat de senaste åren. Det är numera den vanligaste orsaken till arbetsrelaterade besvär – även bland män. Vid den senaste undersökningen från 2014 var fysiska besvär vanligast i denna grupp.
Enligt rapporten har var femte svensk arbetsrelaterade fysiska eller psykiska besvär orsakade av stress, tungt manuellt arbete eller dåliga relationer på jobbet. Det motsvarar drygt en miljon sysselsatta.
Undersökningen baseras på svaren från 15.000 sysselsatta i åldern 16-64 år.