”En grupp i taget vår väg till lönelyft”
Vi har länge försökt att lyfta alla yrkesgrupper samtidigt – i år gjorde vi bedömningen att vi skulle nå längre om vi fokuserar på en yrkesgrupp i taget, vilket vi också gjorde, skriver Kommunals Lenita Granlund i en replik till Bengt Rålin.
Bengt Rålin, ambulanssjukvårdare, upplever att gruppen ambulanssjukvårdare offrats i årets avtalsrörelse och att avståndet mellan förtroendevalda och medlemmar aldrig varit större inom Kommunal (läs hans debattartikel här).
Först och främst vill vi tacka för att du tar dig tid att dela med dig av dina synpunkter. Och samtidigt beklaga att du väljer att lämna förbundet, medlemmar som du med kunskap och engagemang är en förutsättning för förnyelse och fackligt påverkansarbete.
Avtalet som Kommunal tecknade med SKL i våras innebär att undersköterskorna får en extra lönesatsning. Att välja ut en yrkesgrupp och prioritera den är ett nytt arbetssätt för Kommunal. Vi har länge försökt att lyfta alla, eller många, yrkesgrupper samtidigt, men i år gjorde vi bedömningen att vi skulle nå längre om vi fokuserar på en yrkesgrupp i taget, vilket vi också gjorde.
Den extra lönesatsningen för undersköterskor är en framgång och står för något helt nytt på svensk arbetsmarknad. Men, som alltid vid förhandlingar, handlar det om att ge och ta. Vårt mål var en generösare skrivning som garanterade att fler grupper uttryckligen skulle omfattas av satsningen, men vi lyckades inte få med oss arbetsgivarna utan vi nådde hit, till undersköterskorna. Faktum är att vi stod mellan alternativen ”allt eller inget”, alltså att antingen acceptera denna lösning, eller inte få något extra alls. Och att konflikta på ett sådant upplägg skulle inte ha varit meningsfullt, eftersom Medlingsinstitutet kommer in direkt vid konflikt och de värnar märket, det vill säga löneökningar om 2,2 procent, varken mer eller mindre.
Vad som är viktigt att komma ihåg är att ett kollektivavtal är ett golv och en utgångspunkt, eller lägsta nivå, för de lokala förhandlingarna. Kollektivavtalet kan aldrig vara ett tak, eller en begränsning. Den centrala överenskommelsen ska som alltid förhandlas lokalt och då finns möjlighet att förhandla om fler grupper, eller göra lokala prioriteringar. Detta sätter återigen fokus på det fackliga arbetet på arbetsplatserna, det som är Kommunals själ och hjärta. Det är här vi har möjlighet att påverka och flytta fram positionerna. Din sektion/avdelning/avtalsansvariga ombudsman bidrar gärna i det arbetet.
Lenita Granlund,
avtalssekreterare Kommunal