De som går utbildningen ”Underskö-erska med specialistkompetens inom välfärdsteknologi” kommer bland annat att lära sig att hantera installerad teknisk utrustning hemma hos vårdtagare. Det kan vara larm och trygghetskameror, men också mer allmän teknik.

– Bara det här att kunna koppla upp Skype åt en dam som har sin son på andra sidan världen, säger Ann-Cathrin Gilbertsson, som jobbar på Yrgo, en arrangör av yrkeshögskoleutbildningar i Göteborg. 

Utbildningen är helt ny och går att söka i höst. Första omgången startar i januari. De som går ut ett år senare kommer att vara populära hos arbetsgivarna, det är Ann-Cathrin Gilbertsson övertygad om. Många arbetsgivare vill införa mer teknik, men tvekar eftersom de inte har kunnig personal.

– Tekniken finns, men den funkar inte för personalen har inte kompetens, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Jessica blev arg – så föddes en app

 

Undersköterskorna är de som finns närmast vårdtagarna. Därför är det naturligt att de har ansvar för att tekniken funkar, kan lösa enkla problem själva och veta när det är dags att ringa efter hjälp, anser Ann-Cathrin Gilbertsson.

Hon är övertygad om att undersköterskor med tekniska kunskaper kan vara pådrivande i utvecklingen.

–  Vi tror att många goda idéer till ny teknik kommer att komma från undersköterskorna. Kanske inte tekniskt programmera, men att se vad som behövs, säger hon.

Tekniken är nödvändig för att klara en bra omsorg, anser Ann-Cathrin Gilbertsson:

– Det finns en rädsla för teknik, att den ska rationalisera bort människor. Vi behöver inte oroa oss för det i vård- och omsorg. Vi kommer att behöva tekniken, för vi kommer att ha ont om folk.

Hon nämner trygghetskameror i hemtjänsten som ett gott exempel. I  stället för att en nattpatrull ska åka flera mil för att se till någon, kan man titta till dem med kameran.

–  I dag är det många gamla som blir väckta på natten för att hemtjänsten ska kolla om de sover, säger Ann-Cathrin Gilbertsson.

Tiden man sparar kan man ge till dem som är oroliga på natten och verkligen behöver ha någon där.

 

LÄS OCKSÅ: Bra att veta för dig som vill plugga

 

För att gå utbildningen ska man ha gått vård- och omsorgsprogrammet och jobbat ett år som undersköterska. Några särskilda datakunskaper behöver man inte ha, mer än allmänna datorfärdigheter.

–  Men det är ju bra om man är tekniskt intresserad och gillar att klura lite, säger Ann-Cathrin Gilbertsson.

Förutom teknik kommer man att få lära sig om lagstiftning och etik. Kan man till exempel samtycka till att bli filmad om man lider av demens?

Dessutom ingår pedagogiska kurser.

– Man ska inte bara ha kunskapen för sig själv utan också lära ut till andra, säger Ann-Cathrin Gilbertsson. 

Utbildningen startar 2017

Utbildning: Undersköterska med spetskompetens i välfärdsteknologi, utbildning inom Yrkeshögskolan.
Längd: 40 veckor på halvtid.
Arrangör: Yrgo, som är en del av Göteborgs stad och ordnar ett fyrtiotal yrkeshögskoleutbildningar.
Ort: Göteborg.
Start: Januari 2017.
Läs mer: www.yrgo.se