Assistansersättningen räknas upp med 1,4 procent, medan lönerna, enligt märket efter industriavtalen ligger på 2,2 procent. Vårdföretagarna erbjöd Kommunal en lösning där lönerna skulle höjas med 0,8 procent i år och 1,4 procent från den 1 januari.

– I paketet fanns också flera villkorsförändringar som på sikt också skulle ge ett värde för de anställda, säger Inga-Kari Fryklund, men hon vill inte gå in på vilka villkorsförändringar som diskuterats.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal varslar om konflikt

 

Hon låter inte hoppfull om att medlare ska kunna lösa upp knutarna.

– Jag tycker att regeringen måste inse allvaret i den här frågan. Jag har svårt att se hur det här ska kunna lösa sig på ett bra sätt. Det är ett mycket svårt läge.

Om den varslade nyanställningsblockaden träder i kraft, den 13 september, slår det hårt mot assistansföretagen, enligt Inga-Kari Fryklund.

– Det slår mer mot den här sektorn än andra sektorer. Det är relativt hög omsättning av personal, många anställs på tid så länge uppdraget varar.

Och i förlängningen drabbas brukarna, säger hon.

– Bara ett varsel skapar stor oro. Det är ofta personer med kognitiva funktionshinder som har svårt att bedöma vad som händer.

Hon beskriver förhandlingarna med Kommunal som konstruktiva, och att båda parter ansträngt sig för att hitta en lösning.

– Det är många saker vi är överens med Kommunal om men om inte pengarna finns så är det svårt.