Gå ner i arbetstid eller bli av med jobbet. Det valet ställdes anställda inför när vårdkoncernen Frösunda Omsorg tog över verksamheter inom personlig assistans och omsorgsboenden. Under våren rapporterade Kommunalarbetaren om hur anställda på orter som Falkenberg och Halmstad först blev uppsagda på grund av arbetsbrist för att sedan erbjudas en återanställning – på en lägre sysselsättningsgrad. De som tackade nej till det erbjudandet blev istället av med jobbet. Kommunal ansåg att företaget ”hyvlat” de anställdas tjänster.

Nu stämmer förbundet Frösunda Omsorg AB och Almega Vårdföretagarna i Arbetsdomstolen eftersom företaget inte betalat ut någon uppsägningslön till de anställda. Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) har en arbetstagare som blivit uppsagd rätt att behålla sin lön och andra anställningsförmåner under uppsägningstiden. Eftersom de anställda inte fick det, har de istället rätt till 50 000 kronor i allmänt skadestånd menar Olov Östensson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

– Frösunda hävdar att det inte handlar om uppsägningar utan om omplacering av personal – vilket inte berättigar en uppsägningslön. Vi menar att man inte kan omplacera personal till tjänster som de haft tidigare. Det handlar alltså om uppsägning – och återanställning av personal. Att inte betala ut en uppsägningslön bryter då mot LAS. Därför kräver vi nu ett allmänt skadestånd, säger han.

Nu ska ärendet prövas i Arbetsdomstolen.