Vad räknas som arbetsskada?
Jag arbetar på ett särskilt boende för äldre och för snart ett år sen hjälpte jag en brukare till toaletten. Brukaren vinglade till och höll på att falla och jag tog emot och gjorde då en vridning på min rygg. Det knäppte till och jag fick väldigt ont. Jag kunde inte sätta mig, stå upp eller vrida mig utan väldig smärta. Jag gick hem från jobbet och sjukskrev mig själv en vecka. Jag sökte också upp läkare, varpå röntgen visade att jag bland annat hade en stor generell diskskada.
Jag anmälde detta som arbetsskada, eftersom jag fortfarande har ont och nu är sjukskriven på heltid. Men jag fick avslag med motiveringen att ett olycksfall är att jag skär mig, klämmer mig eller ramlar. Inte att jag skadar ryggen när jag tar emot en brukare och drabbas av kvarstående värk.
Efter 10 månader äter jag fortfarande smärtstillande mediciner och går på behandlingar. Jag undrar nu om facket kan hjälpa mig?
/Felaktigt behandlad?
SVAR: Du har anmält skadan som arbetsskada. Var det till Försäkringskassan eller AFA Försäkring eller båda och vem avslog i så fall med motiveringen du uppger? Det låter dock som att AFA prövat frågan.
En arbetsskada bör anmälas till både Försäkringskassan och AFA. I försäkringsvillkor och arbetsskaderegler definieras ett olycksfall som en händelse med inslag av något plötsligt och onormala förhållanden. Ett vanligt lyft av en brukare utan något oväntat element är alltså inget olycksfall i försäkringens mening, även om du skadar ryggen. Detaljerna blir då avgörande för om händelsen ska betraktas som olycksfall. I princip kan man säga att det är ”bättre” att skada sig vid ett olycksfall än genom en arbetssjukdom. AFA trygghetsförsäkring kan till exempel bara pröva dina besvär om det är ett olycksfall eller om Försäkringskassan redan godkänt en arbetssjukdom.
Det är alltså svårt att svara specifikt utan att känna till fler detaljer. Men brukaren vinglade till och höll på att falla och du behövde reagera på denna oväntade händelse.
Utifrån detta bör det då gå att argumentera för att händelseförloppet ska kunna betraktas som ett olycksfall. Uppräkningen i beslutet om att ”skära sig, klämma sig eller ramla” är bara exempel och ingen uttömmande uppräkning.
Du kan begära omprövning av beslutet och som medlem i facket har du möjlighet att få kostnadsfri juridisk hjälp med din arbetsskada. Rättshjälp beviljas om förbundet bedömer att det finns en rimlig möjlighet att vinna framgång i ärendet. Man betalar då kostnaderna i samband med processen.
Vänd dig till ditt lokala fack för att få hjälp. Ditt ärende skickas sedan vidare till förbundet och eventuellt till oss på LO-TCO Rättsskydd. Jag tycker absolut att du ska ansöka om rättshjälp!
Magnus Eriksson,
förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd
Illustration: Kristin Lidström