Hur ser sjukreglerna ut när man fyllt 65?
Jag arbetar som dagbarnvårdare sen 30 år och trivs bra. Jag funderar nu på att fortsätta ett par år efter 65-årsdagen. Om jag blir sjuk under den tiden, får jag då sjukskriva mig och även få ersättning från Försäkringskassan om det blir ett längre sjukfall? Eller måste jag ta av min pension vid sjukdom? Kort sagt, gäller andra regler för mig efter 65-årsdagen?
/Pigg och nyfiken 64-åring
SVAR: Om du fortsätter förvärvsarbeta kan du ha rätt till sjukpenning även efter 65-årsdagen, men vid ett längre sjukfall är den rätten mer begränsad än före 65-årsdagen. Bedömningen av nedsatt arbetsförmåga till följd av sjukdom sker på samma sätt som tidigare.
Är du sjuk längre än 180 dagar kommer Försäkringskassan att bedöma din arbetsförmåga mot alla normalt förekommande arbeten och gör även en ny bedömning av din arbetsförmåga. Anser kassan att din arbetsförmåga är varaktigt nedsatt har du därefter inte längre rätt till sjukpenning. En sådan bedömning liknar den som normalt görs vid bedömning av rätt till sjukersättning, tidigare kallad förtidspension. Den kan man få som längst till och med månaden före den månad då man fyller 65 år. Om du uppfyller kriterierna för varaktig nedsättning av arbetsförmågan när du varit sjuk i 180 dagar efter din 65-årsdag, kommer alltså din sjukpenning att dras in.
Du skriver att du fortfarande arbetar. Det kan dock vara värt att nämna att den som har eller har haft sjukersättning under månaden närmast före den då han eller hon börjat ta ut hel ålderspension, inte har rätt till sjukpenning ens om man börjar förvärvsarbeta på nytt efter 65-årsdagen. Efter att du fyllt 70 år kan du bara få sjukpenning i sammanlagt 180 dagar. Är du sjuk vid olika tillfällen räknas dagarna ihop. Efter 70 börjar alltså ett slags ”nedräkning” av sjukpenningdagar och själva rätten till sjukpenning.
Magnus Eriksson,
förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd