Börja gå på timmar igen eller få sparken. Det valet ställdes personliga assistenten Ulla Lindén inför när vårdföretaget Frösunda valde att ta bort alla tillsvidareanställningar i Falkenberg. 

– Jag trodde faktiskt inte att det var möjligt efter ett helt yrkesliv. Att inte veta vad man kommer få ut i lön varje månad fungerar inte. Det som händer här är bedrövligt men jag orkar inte bråka mer. 

Hon valde att tacka nej till erbjudandet om sänkt lön och färre semesterdagar – och det är hon inte ensam om. 30 av de 36 anställda har gjort likadant. Några av dem har samlats när Kommunalarbetaren besöker Falkenberg. Ilskan är påtaglig men också uppgivenheten. Nya jobb finns kanske men det är inte lätt att lämna en brukare bakom sig som man ägnat större delen av sitt yrkesliv åt.  

– Jag har fått möjligheten att ta med mig min brukare till en annan utförare men så väl har det inte löst sig för alla, säger Ulla Lindén.

För dem som jobbar kvar fortsätter de fackliga förhandlingarna. Det alla hoppas på är en kompromisslösning men hittills visar inte Frösunda några tecken på att backa. Företrädare för företaget hänvisar hela tiden till det centrala kollektivavtal som klubbats mellan Kommunal och Vårdföretagarna. Det rättfärdigar inte deras agerande, enligt Margaretha Johansson, ombudsman på Kommunal. 

– Det där är bara en dålig ursäkt. Att visstidsanställningar är möjliga enligt avtal gör det inte okej att säga upp befintlig personal med tillsvidareanställningar och anställa dem på nytt men med sämre villkor. Vi har faktiskt aldrig varit med om att en arbetsgivare gör så här och enligt oss är det inte heller tillåtet, säger hon. 

Enligt Susanne Sidén, vd på Frösunda är visstidsanställningar normen inom assistansbranschen och hon säger att de har rätt att följa det avtal som finns.

– Vi tycker inte att det är rimligt att villkoren skiljer sig åt beroende på vilken ort man jobbar därför går vi över till det centrala avtalet. Så klart är det inte bra att våra anställda väljer att sluta. Många tar dessutom med sig kunder. Det är jättetråkigt men hade det funnits en bättre lösning så hade vi så klart valt den.   

Falkenberg är inte den enda orten som drabbats hårt av Frösundas agerande. I Borås, Gävle och Halmstad har anställda på vård- och omsorgsboenden fått gå ner i arbetstid – i vissa fall upp till 40 procent. Även här var valet de anställda fick tydligt: sänkt arbetstid eller bli av med jobbet. Lars-Sture Johansson, förbundsombudsman på Kommunal, har företrätt de sex anställda i Halmstad. Nu går ärendet vidare till Arbetsdomstolen.

– Frösundas agerande är inte bara olämpligt, det är också tveksamt om det är förenligt med lagen om anställningsskydd. Detta vill Kommunal få prövat. Företaget har satt det här i system och gör sina anställda bidragsberoende. Tjänar du 20 000 klarar du inte av en kraftig lönesänkning inom loppet av ett par veckor. Att ett riskkapitalbolag vill tjäna pengar är en sak men politikerna som lägger ut verksamheter på entreprenad måste ta sitt ansvar och inte alltid falla för lägst anbud, säger Lars-Sture Johansson. 

Att dra ner på tjänstgöringsgraderna och i  stället anställa fler var en nödvändig förändring när Frösunda tog över, menar Susanne Sidén. 

– Vi såg att det behövdes flera personer för att få ihop bemanningen. För att ändå få ihop ekonomin krävdes sänkta tjänstgöringsgrader. 

Det är inte lätt att leva på en deltidslön – kan du förstå att medarbetarna är upprörda?

– Det är så klart jättetufft. Ingen önskar att det ska vara så men det är en resursfråga. Alla har möjligheten att jobba mer om de vill genom att täcka upp vid sjukfrånvaro eller semester. Det är ett sätt att få upp tjänstgöringsgraden igen men så klart är det är mer osäkert för medarbetaren. Jag beklagar det, säger Susanne Sidén. 

Frösundas nya villkor

Personlig assistans

● Falkenberg: 18 anställda inom Frösunda assistans blev uppsagda från sina tillsvidareanställningar och i  stället erbjudna samma tjänster men på visstid. Hälften av dem tackade nej och blev uppsagda på grund av arbetsbrist. Övriga skrev på de nya villkoren under protest. 

Vård- och omsorg

● Halmstad: 6 personer fick sänkt sysselsättningsgrad. Alla gick med på de nya villkoren under protest. Efter centrala förhandlingar mellan Frösunda och Kommunal har ärendet nu gått vidare till Arbetsdomstolen. 
● Borås: Ett 50-tal personer fick sänkt sysselsättningsgrad. Eftersom detta påverkat arbetsmiljön gjordes en 6:6a anmälan. Den har nu gått vidare till Arbetsmiljöverket som gjort en inspektion på arbetsplatsen.  

8  800 anställda

Vårdbolaget Frösunda har cirka 8  800 anställda och en omsättning på 2,8 miljarder kronor. Koncernen ägs av Frösunda Holdco AB med säte i Luxemburg. Frösunda Holdco AB ägs i sin tur av riskkapitalbolaget HG Capital, ett brittiskt investmentbolag inom vård- och omsorgssektorn. Rörelsemarginal för förra året var 5,25 procent.