Utöver löneökningarna vill Kommunal bland annat ha ökad anställningstrygghet, ett stopp för arbetsgivarnas möjligheter att göra enskilda överenskommelser med anställda samt begränsningar av jourtiden.

– Vi ser att det blir mer och mer jour. Det blir en förhandlingsfråga vad vi kommer fram till men jouren kan inte fortsätta öka hur mycket som helst, säger Margaretha Johansson, Kommunals ombudsman.

 

LÄS OCKSÅ: Vårdföretagarna vill slopa uppsägningstid

 

Nuvarande avtal för personliga assistenter inom Vårdföretagarna löper ut den 30 juni. Kommunal räknar med att förhandlingarna startar i mitten på maj.

Löneökningar på 620 kronor, motsvarar cirka 2,8 procent. Märket inom industrin är satt till 2.2 procent, det skulle motsvara ungefär 480 kronor på Vårdföretagarnas avtal.

Kravet kommer att uppdateras utifrån det fastslagna märket, uppger Kommunals presstjänst.

 

Kommunals krav

Kommunals avtalskrav för personliga assistenter Vårdföretagarna:
 Avtalet ska garantera en lägsta löneökning för varje individ.
 Lägstalöner och ersättningar ska höjas i nivå med löneökningarna.
 Stärkt anställningstrygghet. Bland annat måste det bli tydligare regler för vad arbetsgivaren måste göra innan de säger upp en person.
• Minst en månads uppsägningstid även för visstidsanställda. Idag kan en assistent få sluta med 14 dagars uppsägningstid.
• Stopp för arbetsgivaren att strunta i att betala ut ersättningar genom att teckna så kallade all inclusive-avtal med anställda. I avtalet står: ”Den överenskomna månadslönen kan efter överenskommelse även inkludera ersättningar för övertid, restid, beredskap, jour eller Ob.”
 Begränsningar för användande av jourtid.
 Den som anställs för minst en månad också ska få lön för hel kalendermånad, som fast kontant lön.