LÄS OCKSÅ: Förskolekocken som gillas av tusentals

 

Det här behöver du:

6 vitlöksklyftor
2 gula lökar
3 msk tomatpuré
2 dl rött vin eller matlagningsvin
1 stor röd chili
300 g söta körsbärstomater
300 g krossade tomater
2 dl vatten
2 msk flytande grönsaksfond eller kycklingfond
1/2 dl finhackad bladpersilja
1 kruka färsk basilika
olivolja till stekning
salt och finmalen peppar

mycket riven parmesan till servering
mycket finhackad bladpersilja till servering
pastavatten till att späda med
500-600 g okokt spaghetti
några droppar olivolja till servering
lite tunnt skivad chili till servering

 

Så gör du:

1. Börja med tomatsåsen. Hetta upp ganska rikligt med olivolja i botten av en kastrull. Finhacka löken och 4 av vitlöksklyftorna och låt de svettas i olivolja på medelvärme i 5-10 minuter utan att de tar färg. 

2. Lägg i tomatpuré och bryn i några minuter.

3. Tillsätt vinet och låt det småkoka i ca 10 minuter.

4. Halvera körsbärstomaterna och öppna de krossade tomaterna. Häll ner det i kastrullen tillsammans med hackad chili, vatten och fond. Rör om och koka upp och låt det nu småputtra ca 15-20 minuter utan lock tills tomaterna är helt mjuka.

5. Mixa sedan såsen helt slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Om såsen är för syrlig kan du även smaka av den med lite socker eller honung. Håll sedan såsen varm till servering.

6. Koka upp rikligt med pastavatten och salta ordentligt. Vattnet ska vara lika salt som medelhavet.

7. Koka pastan al dente. Spara någon halvliter av pastavattnet innan du häller av pastan i ett durkslag.

8. Häll tillbaka pastan i kastrullen och blanda med tomatsåsen. Späd ev med lite av pastavattnet om den blir för ”stabbig”.

9. Lägg upp på tallrikar och strö över rikligt med parmesan och persilja och ev lite extra chili och olivolja.