Så svarar ägarna på kritiken om Afa
Vår granskning av Afa väcker en lång rad frågor. Vi har ställt några av dem till LO och Svenskt Näringsliv.
LÄS OCKSÅ: Arbetssjuka lämnas utan skydd
Varför är det så få arbetssjuka som når fram till, och får rätt (år 2014 var det 31 personer) i den nämnd som bestämmer om man ska få ersättning för inkomstförlust från Afa?
Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO:
– Det är väldigt få som anmäler. Varför vet vi inte riktigt. Vi har via LO-TCO Rättsskydd genomfört informationskampanjer om detta.
Catharina Bäck, förhandlare och försäkringsexpert Svenskt Näringsliv
– Jag tror ju också att det finns ett mörkertal. Det gäller verkligen att nå ut med information och det försöker vi göra, både vi och facket.
LÄS OCKSÅ: ”Min livskvalitet har blivit skit”
Sammanlagt 40 miljarder har betalats tillbaka från Afa till arbetsgivarna, samtidigt som premierna är historisk låga och Afas penningreserv bara växer? Borde det inte finnas utrymme för reformer för de arbetssjuka?
Torbjörn Johansson:
– Det anser vi också.
Catharina Bäck:
– Vi har betalat in för höga premier och de har justerats. Afa är ett väldigt välskött och välkonsoliderat bolag. Det bygger på inbetalda premier och på att man väldigt framgångsrikt har kunnat kapitalförvalta premierna. Det behövs mycket pengar i systemet.
LÄS OCKSÅ: Så svarar LO på kritiken
Vad säger ni om kritiken mot taleförbudet, alltså att skadade som blir utan ersättning inte får stämma arbetsgivaren inför domstol?
Torbjörn Johansson:
– Det har blivit ett allt större bekymmer när försämringarna har fått genomslag. Men arbetsgivarna har varit tydliga med att de inte kommer att teckna den här försäkringen med ett icke-taleförbud. Då måste man säga upp försäkringen och det beslutet har vi och förbunden inte kommit fram till ännu.
Catharina Bäck:
– Det hänger ihop med kollektivavtalet som sådant. I stället för en oändlig massa domstolsprocesser så har man kollektivavtalslösningar i stället.