Mikaela Forss.

I din motivering som KA-hjälte heter det att du drivits av envishet och omtanke. Hur kommer det sig att du började driva frågan?

– Det började efter att en kollega fick en arbetsskada, och fick välja mellan sjukskrivning och att köpa sig ett par nya dyrare arbetsskor. Jag tyckte inte att en undersköterska, som är ensamstående förälder, ska behöva betala över 800 kronor när det dessutom handlar om en arbetsmiljöfråga. Så jag gick till chefen, och fick svaret ”det är som det är”.

Här hade kanske många gett upp. Vad gjorde du?

– Ja, sen blev det till att mejlbomba politikerna, också där utan resultat. Men till slut fick jag tipset från en sosse att ta hjälp av sektionen på Kommunal och gå ut i media. Så då gjorde jag allt det där. Vi samlade namnunderskrifter, hundratals faktiskt. 

Och så nu i november – efter nästan tre år – fick du det beskedet. Hur kändes det då?

– Underbart. Många hade ju sagt att ”du ska inte tro att det går”, och ärligt talat blev jag själv lite överraskad. Och visst växer man lite som person, jag har ju aldrig gjort något liknande förut.

Något nytt projekt på gång?

– Ja faktiskt, en kollega och jag har pratat om att ordna fester och biobesök för våra gamla. 

Vad blir målet den här gången?

– Vi ska bli världens bästa hemtjänst.

Om hjälten

Nominerad av: Kommunal, sektion Falkenberg.
Motivering: ”För att hon med ett envist och osjälviskt engagemang – kämpat för en bättre arbetsmiljö inom hemtjänsten i Falkenbergs kommun”.