Hur påverkas jag av nya sjukregler?
Jag är 53 år, var länge sjukskriven och utförsäkrades för två år sen. Efter det gick jag arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen, men fick bedömningen att jag inte skulle klara av att återgå till mitt arbete som undersköterska. Något annat arbete har man inte heller lyckats hitta till mig. Jag har en allvarlig reumatisk sjukdom och spinal stenos, som gör det svårt för mig.
Nu är jag åter sjukskriven sen ett och ett halvt år tillbaka och ägnar tiden åt att studera och kolla platsannonser, eftersom jag inte gett upp hoppet om att komma ut i arbetslivet igen. Hur kommer det påverka mig och min sjukskrivning att man tagit bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen? Jag skulle haft en begränsad tid kvar i ”gamla” systemet om det varit kvar. Måste jag genomgå ny bedömning i och med nya regler och kan kravet öka att jag ska hitta alternativa jobb som jag eventuellt skulle kunna klara av?
/Orolig och sjukskriven
SVAR: Många med långvariga sjukdomstillstånd drabbades av ”utförsäkring.” Det innebar att den som haft sjukpenning under maximala 914 dagar blev utförsäkrad oavsett sjukdom och sedan i tre månader behövde genomgå så kallad arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen. Under den tiden fick man lägre ersättning eftersom sjukpenningen ersattes med aktivitetsstöd.
Sedan 1 februari 2016 är den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, ”stupstocken”, borttagen. Det innebär att man framöver kan beviljas sjukpenning i princip hur länge som helst och att man inte kan bli utförsäkrad. Men sjukpenningen kan så klart fortfarande dras in om Försäkringskassan bedömer att arbetsförmågan inte längre är nedsatt. Arbetslivsintroduktionen ska avvecklas när de sista som varit aktuella för den har gått klart.
De nya reglerna på denna punkt innebär i nuläget inte mer än så. Vi vet ännu inte hur detta kommer att påverka Försäkringskassans bedömningar i praktiken och om myndigheten kommer att ta till andra åtgärder för att motverka de ökande sjukskrivningarna.
Du ska alltså inte behöva genomgå ny bedömning i och med dessa nya regler. Så länge din arbetsförmåga anses vara nedsatt har du rätt till sjukpenning, vilket innebär att du inte längre har någon ”begränsad tid”. Din ersättning påverkas inte utan kommer även i fortsättningen att ligga på cirka 75 procent av din sjukpenninggrundande inkomst. Du kommer även i fortsättningen också ha möjlighet att vid behov ta del av Arbetsförmedlingens insatser när du har ersättning från sjukförsäkringen.
Magnus Eriksson,
förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd