Är ”kombinatt” acceptabelt?
Jag jobbar som personlig assistent inom kommunen, där vi har något som kallas ”kombinatt”. Det betyder att vi har rätt att sova under natten men ändå stå till förfogande om brukaren ropar. Vi har två planerade insatser för min brukare under natten, då vederbörande ska vändas. Det kan också vara så att brukaren blir kissnödig och att vi då får hjälpa brukaren med detta.
Vi får 70 procent av natten ersatt i ob och arbetstimmar. Kombinatten är tio timmar, men bara sju av dem räknas som arbetad tid. Vi får inga andra ersättningar utöver detta.
Är detta rätt? Ska jag, som ”flyter upp” till heltid, verkligen behöva vara på arbetet 175 timmar i månaden för att få ihop till min heltid och detta utan andra ersättningar?
/Frustrerad nattarbetare
SVAR: I vårt kollektivavtal med kommuner och landsting finns en bilaga som reglerar arbete under jour.
Denna bilaga säger att halva jourpasset ska räknas in i sysselsättningsgraden och ersättas med lön, medan andra halvan av jourpasset ska ersättas med jourersättning och inte räknas in i sysselsättningsgraden. Du säger att ni har ”kombinatt”, men något sådant finns inte reglerat i kollektivavtalet. Jag råder dig att kontakta ditt lokala Kommunal, så att de kan hjälpa dig reda ut vad som gäller för dig.
Margaretha Johansson,
ombudsman på Kommunal