Skrivandet gav självförtroende
Danny Majid och Nadine Holmberg är två av tio ungdomar från förorter i Stockholm som fått chansen att vara med i en novellsamling. Det har ökat deras självförtroende.
– Jag är inte så bra i skolan så jag tänkte att jag inte kan skriva, säger Nadine Holmberg, 15 år, från Bandhagen utanför Stockholm.
Men hon tycker om utmaningar och skickade därför in ett utkast efter att ha blivit övertalad av en fritidsledare på hennes fritidsgård.
Hon och Danny Majid, 18 år, från Södertälje, har fått varsin novell publicerad i antologin ”Röster ur skuggan” som nu ges ut i ett samarbete mellan Forum förlag och Berättarministeriet, som håller skrivarverkstäder i tre förorter. Vi träffas i lokalen i Hagsätra och slår oss ned vid ett av alla bord där barn brukar sitta och skriva. På väggarna finns hyllor med nya böcker för barn och unga.
”Om folk vågade släppa idealen skulle allt bli enklare.”
Nadine Holmberg har mest skrivit noveller i skolan förut men hon har alltid tyckt om berättelser och hennes passion är teater. Hennes novell utspelar sig i en värld där alla måste bära en mask, vilket är en metafor för de normer och ideal som finns i skolan och i samhället. Bland annat skriver hon om att tjejer helst ska vara tysta och snygga. Novellen handlar också om att bryta normerna.
– Jag tycker om folk som går utanför ramarna. Om folk vågade släppa idealen skulle allt bli enklare.
Nadine hittade sin skrivarplats på ett ovanligt ställe – i badkaret. Fast utan vatten och med stöd av kuddar. I badkaret blev hon tvungen att gå in i sig själv eftersom det inte fanns så mycket som kunde störa.
Danny Majid skriver på dator vid skrivbordet innan han lägger sig på kvällen. Det måste vara mörkt, och han skriver också helst om mörka ämnen.
– Min novell handlar om en pojke som inte mår bra psykiskt. Jag berättar något som jag tyckte var värt att berätta, depression är tabubelagt.
När Nadine, Danny och åtta ungdomar till blivit antagna till Författarskolan fick de följa hela processen hur en bok blev till. Förutom föreläsningar och responsträffar på Berättarministeriet fick de träffa varsin redaktör på förlaget.
– Det är ju unga skribenter så man vill inte döda deras lust genom att gå för hårt fram. Samtidigt ska det bli bra texter och vi ska jobba som vi gör på förlaget så att de får lära sig hur det går till, säger Karin Linge Nord, förläggare på Forum.
”Det var som att få lite revansch.”
Danny säger att han lärde sig att ta åt sig av kritiken eftersom det var nödvändigt för att utveckla texten. Både han och Nadine säger att projektet har gett dem större självförtroende.
– Det finns många lärare som inte tror på mig så det var som att få lite revansch, säger Nadine.
Berättarministeriet jobbar främst med skolklasser i årskurs två till fem, i områden med hög arbetslöshet.
– Vi verkar också i vissa områden för att vi har sett att de har låga skolresultat. Vi vill vara ett stöd för lärarna, säger Melis Yorulmaz, volontäransvarig på Berättarministeriet och kontaktperson för Författarskolan.
Titeln ”Röster ur skuggan” syftar på att skribenterna, ungdomar i förorten, ibland känner sig osynliga i samhället. Nadine tycker att vuxna ofta är dåliga på att lyssna på unga.
– Barn i förorter kanske låter väldigt högt men de kanske inte hörs för det de vill säga, säger Danny.
Fakta: Det här är berättarministeriet
Berättarministeriet är en organisation som jobbar med läs- och skrivfrämjande i Södertälje, Järva och Hagsätra. Arbetet finansieras av kommun, näringsliv och ideellt arbete.
”Röster ur skuggan” är den fjärde novellsamlingen som ges ut i samarbete med Bonnierförlagen.