De uppfann ny undersökningsbyxa
På Vråens vårdcentral i Värnamo arbetar två undersköterskor som också är uppfinnare. Kommunalarna Britt-Marie Fredriksson och Kristina Samuelsson uppfann en undersökningsbyxa som kan användas vid intima undersökningar.
– Vi vill att patienterna ska känna sig bekväma i en obekväm situation, säger Kristina Samuelsson.
Det var en patient som väckte idén till den nya undersökningsbyxan. Inför en rektoskopi uttryckte patienten att det kändes utsatt och utelämnande att vara avklädd under undersökningen. Den pappersfilt som brukade användas för att skyla patienterna vid rektoskopi och gynekologiska undersökningar var opraktisk och gled ofta iväg.
– Då tittade vi på varandra, och tänkte att det här borde vi kunna hitta en lösning på, säger Kristina Samuelsson.
Nu, ett par år senare, är den första leveransen av den färdiga undersökningsbyxan på väg ut på marknaden. Engångsbyxan är gjord i ett töjbart material som passar både män och kvinnor. För att kunna genomföra undersökningarna öppnas byxans bottenplatta med en perforering till önskad storlek.
– Det är många patienter som frågar efter att få använda byxan vid intima undersökningar. På vår vårdcentral är den redan i bruk. Jag tycker att det är ett sätt att visa extra hänsyn och respekt för patienten att erbjuda ett sådant här skydd.
Kristina Samuelsson menar att integriteten för patienterna är viktig, inte minst eftersom vårt samhälle är mer mångkulturellt i dag. Hon tror att den skyddande byxan kan få fler att våga göra intima undersökningar.
– Många, speciellt ungdomar, drar sig för att gå till gynekologen. Då kan det här skyddet göra att undersökningssituationen känns mindre utsatt.
Britt-Marie Fredriksson och Kristina Samuelsson har testat undersökningsbyxan på flera mottagningar i regionen. De fick både positiv respons och förbättringsförslag som hjälpt till att utveckla byxan. Allt arbete som de båda lagt på att utveckla uppfinningen har skett på fritiden. Kristina Samuelsson säger att det har varit värdefullt att vara två om arbetet.
– Det går ju alltid lite upp och ned, men när man är två så är det lättare. Då kan man stötta varandra.
Tror du att ni kommer att göra fler uppfinningar tillsammans?
– Det vet jag inte. Men jag tycker att det har varit en riktigt spännande upptäcktsresa.
Förhoppningen är nu att många patienter i Sverige och andra länder ska kunna erbjudas den nya undersökningsbyxan vid intima undersökningar.