LÄS OCKSÅ: Efter krisen – nu krävs ett bra avtal

 

Vilka förväntningar har du på avtalsrörelsen?

 

Peter Svensson, 56 år, skötare, Kristianstad.
Sitter i sektionsstyrelsen för sektion Kristianstad:

– Att det blir ett bra avtal för våra medlemmar. De viktigaste frågorna är de som handlar om arbetstider och rättvisa löner. Heltid ska vara en norm och deltid en rättighet.

 

Annelie Sporrong, 53 år, undersköterska, Alingsås.
Sektionsordförande för sektion Alingsås:

– Att arbetsgivaren sköter det som vi har kommit överens om, till exempel när det gäller medarbetarsamtal och lönesamtal. Och att visstidsanställningarna minskar.

 

Lena Johansson, 50 år, barnskötare, Varberg.
Sektionsordförande:

– Det är ännu viktigare att visa att Kommunal är starka tillsammans. SKL:s svar på Kommunals yrkande slår mot kvinnodominerade yrken, de vill ta bort lägstalönerna, det kommer att ställa arbetstagarna mot varandra.

 

Joakim Ekholm, 36 år, brandman, Stockholm.
Förhandlingsansvarig i team Storstockholm för sektion Solna:

– Det kommer att bli en tuff vår. Det kommer bli många sena kvällar och nätter. Men jag känner en stor kampvilja och det som SKL har lagt fram känns inte seriöst.

 

Kim Hansen, 51 år, renhållningsarbetare, Lund.
Huvudskyddsombud:

– Jag tror att lönefrågan blir den stora frågan, jag hoppas att arbetsgivaren ser att det blir en diskriminering som man måste rätta till. 

 

Veronica Nyberg Rassa, 24 år, vårdbiträde, Jokkmokk.
Sitter i sektionsstyrelsen för sektion Jokkmokk:

– Det är första gången jag är med i avtalsdelegationen så jag har inga referenser. Men jag kommer göra det bästa jag kan och kommer inte säga ja till något som inte känns bra.

 

Sandy Westergren, 48, elektriker, Göteborg.
Sektionsordförande:

– Det som sticker ut mest är att SKL vill ta bort lägstalönerna. Det är inte många kommuner som gett mer pengar än det som satts centralt i avtalet. Om vi har ett nollavtal, då blir det noll. Det är ett sätt att skapa låglönejobb, andra klassens arbete. Min puls gick upp till max när jag läste det där, det är tur att jag inte har hjärtfel.

Samtliga foton: Jonas Eriksson