Efter ett dygns långt möte i Kommunals förbundsstyrelse kom beskedet: Annelie Nordström kommer att avgå som ordförande för Kommunal vid kongressen i maj. Enligt Annelie Nordström var förbundsstyrelsen enig.

– Vi både förstår och delar medlemmarnas upprördhet. Vi är väldigt ledsna att vi inte tidigare förstått vidden av problemen i Kommunal. Men nu förstår vi och vill göra något åt det här, säger Annelie Nordström.

Jag vill be medlemmarna, de anställda och de förtroendevalda om ursäkt för de felaktigheter som begåtts i Kommunal, sade Annelie Nordström.

Kan du tänka dig att avgå tidigare om medlemstappet fortsätter i den här takten?

Ja. Jag överväger varje dag vad som är bäst för Kommunal. Det handlar inte om mig.

Hon anser dock att hon har ett ansvar att sitta kvar och sätta igång arbetet med åtgärdspaketet. Om förste och andre vice ordförande, Per Holmström och Lenita Granlund, ställer upp för omval eller inte är oklart.

 

LÄS OCKSÅ: Sex medlemmar om avgångsbeskedet

 

Bristerna i Kommunal handlar enligt Annelie Nordström bland annat om bristande internkontroll och en osund kultur. Hon medgav att hon är en del av den kulturen.

Hon säger att förbundsstyrelsen nu har kommit överens om en ”gyllene regel” som gäller från och med i dag.

– Vi säger att vi måste kunna se medlemmarna i ögonen och garantera att allt vi gör, alla beslut vi fattar, är garanterat bra för medlemmarna. Det gäller från och med i dag, säger Annelie Nordström.

Förbundsstyrelsen har också lovat varandra att aldrig mer dricka alkohol vid förbundsstyrelseaktiviteter. 

Dessutom har förbundsstyrelsen fattat beslut om ett långt åtgärdspaket. Det handlar bland annat om att se över samtliga policies, men framför allt de som handlar om representation, alkohol och lägenheter.

– Värderingar har förändrats i vårt samhälle och vi har helt enkelt inte hängt med. Vi har stannat kvar i en gammal kultur när omvärlden har förändrats. Det syns i våra policies när det gäller alkohol, resor, gåvor och representation.

 

LÄS OCKSÅ: Lokal ordförande: De borde avgå direkt

 

Annelie Nordström berättade också att reglerna kring fallskärmarna, de så kallade trygghetsavtalen, ska förändras så att det blir möjligt att avskaffa dem. Om inte reglerna hinner ändras kommer Annelies Nordströms fallskärm att landa på ungefär 59 000 kronor i månaden, fram till pensionsålder.

Kommunal ska även se över hur de hanterar sina fastigheter och lägenheter och inte lägga sig i utdelandet av lägenheter som man har gjort tidigare.

Det kommer även en permanent visselblåsarfunktion, alltså ett system för att larma om missförhållanden. Den ska vara på plats i april.

Hon berättar också att hon så snart som möjligt kommer att ge sig ut på en turné i landet och träffa medlemmar och förtroendevalda, dels för att göra vanliga arbetsplatsbesök och dels för att gå igenom åtgärdsplanen.

Annelie Nordström sa också att förbundsstyrelsen har haft för liten insyn i handelsbolaget Lyrans verksamhet och därför ska Lyran ses över. Om tio dagar väljs en ny styrelse och sedan i dag finns en ny styrelseordförande, som kommer utifrån. Kommunal kommer även att avveckla sitt engagemang i restaurangen Metropol Palais.

 

LEDARE: Medlemmarna är värda att bli vinnare

 

Annelie Nordström pratade också om att Kommunals avgående tredje vice ordförande och förbundskassör Anders Bergström har haft för stor makt.

– Den tredje vice ordföranden har haft ett väsentligt mer exekutivt uppdrag än övriga i förbundsledningen. Det har skapat en speciell maktposition. Det behöver förändras genom att man ändrar i stadgarna, ändrar uppdraget och därmed kan ha en mer professionell ekonomihantering, säger Annelie Nordström.

Hon fick frågan om varför hon inte avgår direkt utan anser att hon är rätt person att leda Kommunal i förändringsarbetet fram till kongressen.

– Det är inte så att förbundsstyrelsen har tvingat mig till det, tvärtom gavs det uttryck för att man gärna såg att jag var kvar. Men jag känner att det är viktigt att det blir en markering. Det är olämpligt att jag fortsätter.

Hon tror inte att det faktum att hon nu aviserat sin avgång kommer att påverka avtalsrörelsen i allt för stor omfattning, eftersom det är avtalssekreteraren Lenita Granlund som är huvudansvarig i förbundsledningen för avtalsrörelsen.

Annelie Nordström fick frågan om det finns fler missförhållanden som inte har kommit upp i ljuset än. Hon berättade då om en resa till Sydafrika för att besöka en kongress, där hon även åkte på safari.