Roligt men nervöst att tävla i Yrkes-SM
På onsdag börjar deltävlingarna till årets Yrkes-SM. Kommunalaren Kim Thittioo ska tävla i vård och omsorg i Uppsala.
– Det är lite nervöst eftersom jag aldrig gjort något liknande tidigare, säger hon.
När Kim Thittioo svarar i telefonen är hon hemma och sitter med en spinnande katt i knät. Men på dagarna går hon tredje året på Cultus gymnasieskola i Uppsala. Och snart står hon alltså på scenen på Lundellska skolan och tävlar om att gå vidare till Yrkes-SM. Under Yrkes-SM som anordnas vartannat år tävlar hundratals ungdomar i 30-40 olika yrken. De tävlande i vård och omsorg får inför publik hantera ett patientfall med en statist som spelar en sjuk patient.
För Kim Thittioo var det inget svårt beslut att anmäla sig till Yrkes-SM.
– Det verkade som en bra grej att göra, att bli bedömd för det man kan. Och det är extra roligt att få representera sin skola.
Annelie Medling, undersköterska och ombudsman på Kommunal, har varit med och tagit fram det patientfall som ska utgöra tävlingsmomentet. Hon menar att tävlingen är ett bra sätt att skapa uppmärksamhet för vård och omsorg. Och för de som tävlar är det en värdefull merit att ha bakom sig.
– Vi tittar ju på många olika delar som patientsäkerhet, bemötande, hygien, samarbetsförmåga och så vidare. Så de som går vidare i tävlingen har ett tydligt bevis på att de är duktiga, säger hon.
Kim Thittioo sökte till vård- och omsorgsprogrammet eftersom hon ville jobba med människor. Men framtidsplanerna har förändrats lite under åren som gått.
– Först ville jag arbeta inom ambulanssjukvården, men nu funderar jag på att vidareutbilda mig till brandman.
Hon har inte förberett sig så mycket inför tävlingen, utan hoppas att erfarenheterna från utbildningen och extrajobben inom bland annat rehabiliteringvården finns i ryggmärgen.
– Jag har läst på lite extra om olika folksjukdomar. Men sedan tänker jag att det jag lärt mig under de här tre åren på skolan är det som kommer att testas.
Årets deltävling består av ett patientfall från hemtjänsten. Mer kan Annelie Medling inte säga, eftersom deltagarna inte får veta något i förväg. Hon menar att tävlingen bidrar till att många skolor hittar nya arbetssätt och examinationsformer.
– Det blir som ett skådespel som blir väldigt verklighetstroget. Att arbeta såhär med praktiska patientfall är ju ett bra sätt att testa kunskaper, det blir tydligt hur eleven skulle hantera en liknande situation i verkligheten.
Fakta: Yrkes-SM
Deltävlingarna till årets Yrkes-SM för vård och omsorg hålls den 20:e januari i Uppsala, Falköping och Malmö.
Den tävlande som vinner och andrapristagaren går vidare till Yrkes-SM i Malmö i maj 2016.
Vinnaren av Yrkes-SM tävlar i Yrkes-EM i Göteborg i december 2016 och därefter väntar Yrkes-VM i Abu Dhabi, Förenade Arabemeriaten år 2017.