Margot Wallström säger till tidningen Expressen att det var viktigt för henne till att Kommunal följer alla regler och procedurer när det gäller att lämna ut lägenheter till bostadssökande som står i bostadskön.

När hon hamnade i regeringen sökte hon bostad i Stockholm. Hon bodde i andra hand men det var inte möjligt att fortsätta hyra den lägenheten. Annelie Nordström sa till henne att Kommunal har ett antal lägenheter som de brukar hyra ut till folk som kommer på kortare kontrakt till Stockholm. Hon erbjöd henne en av dessa lägenheter, skriver Expressen.

Margot Wallström förklarade att hon aldrig skulle kunna tänka sig att gå före någon i en bostadskö. Hon ville ha försäkringar om att även vanliga bostadsökande får erbjudanden om att bo i Kommunals fastigheter.

 

LÄS OCKSÅ: S-politiker och vd fick hyreskontrakt

 

Utrikesministern säger att hon personligen av Annelie Nordström och Anders Bergström fick löfte om att det är så.

Men Aftonbladets granskning visar att inga av Kommunals lägenheter har förmedlats via bostadskön sedan år 1999.

– De har ljugit till mig om detta. Och det är helt oacceptabelt. Det skadar mig och det skadar Kommunal. Det går inte att lita på vad de säger till mig, säger Margot Wallström till Expressen.

Hon har därför sagt upp hyreskontraktet och söker annan bostad för att kunna flytta så snart som möjligt.

Kommunalarbetaren söker Annelie Nordström för en kommentar.

Så säger policyn

Ur Kommunals policy för fördelning av lägenheter:

”Principer för fördelning

Ett antal av förbundets lägenheter är möblerade och används som ”pendlarlägenheter” dessa lägenheter fördelas i första hand till medarbetare som för kortare eller längre tid pendlar från landsorten till arbetet på förbundskontoret. 
För övriga lägenhetsinnehav är förbundets mål är att minst 50 procent av dessa lägenheter ska finnas tillgängliga på öppna marknaden och att resterande lägenheter ska vara tillgängliga för förbundets anställda.
Dessa lägenheter ska i första hand finnas disponibla för ombudsmän vid nyrekrytering.
I övrigt ska lediga lägenheter förmedlas enligt följande prioritetsordning:
1)  Förbundsledningen
2)  Förbundets enhetschefer
3)  Övriga anställda”