Anders Bergström.

Kommunals ordförande Annelie Nordström inledde presskonferensen med att säga att det i Aftonbladets granskning har framkommit förhållanden som inte är förenliga med Kommunals värdegrund. Det handlar framför allt om en för vidlyftig representation.

– Det som kan ifrågasättas är att det varit för stora kostnader i samband med alkohol. Vi kan konstatera att det vid vissa fester har druckits för mycket, vi har varit för generösa helt enkelt, säger Annelie Nordström.

 

LÄS OCKSÅ: Annelie Nordström: ”Stort förlåt”

 

Kommunal kommer nu att se över sin kultur kring alkohol och representation. Det var sedan Annelie Nordström som meddelade Anders Bergströms avgång.

–  Med anledning av det här är det så att Anders Bergström i dag har meddelat att han med omedelbar verkan avgår som förbundskassör och tredje vice ordförande, och alla uppdrag i samband med det. Jag förstår men beklagar det djupt. Han har gjort stora saker för Kommunal och det är bland annat på grund av honom som Kommunal har så god ekonomi i dag.

 

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal mer generöst med alkohol

 

Anders Bergström inledde med att säga att det framkommit flera allvarliga incidenter i Aftonbladets granskning av Lyrans och Metropols verksamhet, som han har ansvar för. Han berättar också att han vid ett tillfälle har ljugit.

– Jag har gjort misstaget att inte vara helt sanningsenlig på ett område, som handlar om att det var mer representation på en resa till London än jag tillstod i en intervju med Aftonbladet. Det tar jag nu konsekvenserna av och avgår som förbundskassör, säger Anders Bergström.

Det i kombination med att han bott privat på Marholmen vid flera tillfällen utan att betala och att det pågått verksamhet på Metropol Palais som inte Kommunal kan ställa upp på, är anledningen till att han avgår från sina uppdrag.

–  Kommunal är ett förbund som jag har arbetat på i över 30 år. Det är självklart en sorgens dag för mig, men jag vill också betona att det är helt och hållet mitt beslut. Ett av mina sista uppdrag som jag hade i Lyran var också att avskeda och entlediga vd:n för Lyran. Han är inte längre chef för verksamheten, säger Anders Bergström. 

 

LÄS OCKSÅ: Kassören bodde gratis på Marholmen

 

Kommunalarbetaren väntar nu på att intervjua Annelie Nordström (läs den intervjun här). Anders Bergström ställer inte upp på några intervjuer.