Kommunal äger handelsbolaget Lyran konferens, som äger konferensanläggningen Marholmen och restaurangen Metropol Palais på Sveavägen i Stockholm. Årsredovisningen i ett handelsbolag är inte offentlig, men nu avslöjar Aftonbladet att Lyran gått med förlust ända sedan 2002, totalt med 320 miljoner kronor.

Aftonbladet skriver också att stora summor har lagts på misslyckade satsningar, som kokböcker och tv-program.

På restaurangen Metropol Palais på Sveavägen i Stockholm har bland annat förbundsledningen representationsmiddagar. Men restaurangen har också hyrts ut till ett bolag som har anordnat kvällar där den kända porrstjärnan Puma Swede har uppträtt.

 

LÄS OCKSÅ: Medlemmar rasar mot Kommunal

 

Kommunals förbundskassör Anders Bergström är styrelseledamot i Lyran och ansvarig för krogverksamheterna hos Kommunal. Han säger till Aftonbladet att de inte kände till att Metropol lät porrstjärnor uppträda på krogen. 

– Jag tycker att det när det gäller porrstjärnor, det är fruktansvärt och jag ber alla om ursäkt för att detta inträffat och vi har vidtagit starka åtgärder för att det aldrig mer ska hända igen, säger Anders Bergström till Aftonbladet.

På Metropol har även visats en krogshow med TV-kändisen Tony Irving, där halvnakna kvinnor och män juckar mot varandra. Men Anders Bergström säger att han inte har några synpunkter på det.

Aftonbladet skriver även att det har lagts mycket pengar på representation och att Anders Bergström tillsammans med ledningen för Lyran åkt på dyra ”inspirationsresor” i Europa. Men angående representationen skriver Kommunal i ett pressmeddelande att förbundet har en restriktiv policy när det gäller representation, men inget förbud mot alkohol.

Kommunal skriver även i pressmeddelandet att det under Aftonbladets granskning framkommit att förbundskassören Anders Bergström vid några tillfällen sedan 2012 övernattat privat på Marholmen utan att ha behövt betala. Även Kommunals ordförande Annelie Nordström har gjort detta en gång, men då berodde det på ett fel i bokningen enligt Kommunal, som skriver att det är ”olyckliga förbiseenden” som ska rättas till. 

Kommunal skriver också att Lyran konferens har bedrivit catering på förbundet och att det utan förbundets vetskap förekommit alkoholservering utan tillstånd, något som ”ska åtgärdas omedelbart”.

Men angående Lyrans mångmiljonförluster, säger Kommunal att det handlar om investeringar som kan se ut som förluster, men som ska ge avkastning längre fram.

– Det är ju inte minus utan vi har investerat de här i byggnader, i fastigheter, i markanläggningar, i allt från ventilation till ljudanläggningar. Allt som krävs för att man ska driva en bra modern konferensanläggning för framförallt våra medlemmar, men också för externa kunder, säger Anders Bergström till Aftonbladet.

Kommunalarbetaren kommer att följa upp Aftonbladets granskning under dagen.