Dags att upptäcka Wintersons värld
Böcker var den mest förbjudna frukten när Jeanette Winterson växte upp i England med en tyrannisk adoptivmor. Ändå, eller tack vare det, blev hon författare.
Den enda tillåtna boken var bibeln och apelsinen var den enda frukten. Att förälska sig i kvinnor tillhörde givetvis livets förbjudna frukter. En demon som skulle drivas ut ur kroppen. Om detta skriver Jeanette Winterson i sin debutbok ”Det finns annan frukt än apelsiner”.
Den största revolten mot en mamma som förbjöd böcker måste vara att bli författare. Det är vi många som är tacksamma för. Och man får ge modern viss credd för att ha inspirerat till fantastiska böcker och titlar som ”Varför vara lycklig när du kan vara normal?”, Wintersons självbiografi från 2010. Titeln är vad mamman svarade sin dotter som förälskat sig och ville vara lycklig. I den boken berättar Winterson samma historia som i debutboken, men på ett annat sätt. När åren gått. Om hur svårt det är att lära sig att ge och ta kärlek.
Passion och kärlek är det som Wintersons böcker kretsar kring. Poetiskt och filosofiskt. Jag öppnar ofta böckerna, läser mina understrykningar, alla rader som måste minnas. Det är kärlek som skakar universum, som i ”Vintergatan går genom magen”, det är kärlek bortom heteronormen som i ”Skrivet på kroppen”, som beskriver en förälskelse utan att det framgår vilket kön huvudpersonen har. Den gjorde enormt intryck på mig som ung och den tål att läsas om varje gång man upplever svårigheten att sätta ord på förälskelse utan att det låter banalt.
Nu kommer ”Det finns annan frukt än apelsiner” och ”Passionen” ut i vackra nyutgåvor. Ett lysande tillfälle för den som ännu inte upptäckt Wintersons värld. Och den är stor: från magen och ända ut i rymden.
Tips: Läs det här av Winterson
• Varför vara lycklig när du kan vara normal? (2010)
• Det finns annan frukt än apelsiner (1985)
• Skrivet på kroppen (1992)
• Vintergatan går genom magen (1997)