Facklig veteran: ”LO visar en svaghet”
Att ha fått IF Metall på sin sida i avtalsrörelsen är en stor framgång för Kommunal, anser före detta avtalssekreteraren och medlaren Jan Sjölin. Men för att lyckas bör Kommunal få igenom kravet på extra till undersköterskorna innan Medlingsinstitutet kallas in.
I veckan sprack LO-samordningen, efter att förbunden inte kunnat enas om en generell låglönesatsning, utöver den extra satsningen på undersköterskorna. Jan Sjölin var avtalssekreterare på Kommunal 1991-2002 och har på senare år varit medlare för Medlingsinstitutet. Han tycker inte att det är bra att samordningen sprack.
– Det är en olycka tycker jag. Redan på min tid lade vi mycket energi på att hålla ihop LO till ett gemensamt agerande. Jag är fortfarande säker på att det stärker LO-kollektivet, säger Jan Sjölin.
LÄS OCKSÅ: Splittringen i LO oroar Calmfors
Han säger att det alltid funnits en samordning i någon form, även innan den blev så formaliserad som på 90-talet, och att det har varit betydelsefullt för Kommunal.
Den största förlusten med att inte ha en samordning tycker han är att bilden av LO som sammansvetsade försvagas.
– Det är den värsta effekten av detta, att man visar att man inte kan hålla ihop och demonstrerar en svaghet som är illavarslande. Men man ska inte dra för stora växlar på det, mycket kan hinna ändras, säger han.
Majoriteten av förbunden stöttade Kommunals krav på att undersköterskorna ska få mer än märket. Samordningen föll på förslaget till en generell låglönesatsning utöver satsningen på undersköterskorna. Kommunal, IF Metall och GS-facket röstade nej. Det har Jan Sjölin förståelse för.
– Den bild jag har kunnat skapa mig från läktaren är väl att en låglönesatsning är det sådant kompakt motstånd mot från viktiga aktörer att man betraktat det som omöjligt. Då får man välja, och Kommunal har då bedömt att det är bästa möjligheten till framgång att lyfta fram undersköterskorna.
LÄS OCKSÅ: ”Undersköterskor måste få mer”
Han påpekar också att Kommunal är ute efter att påverka relativlönerna, och att man inte åstadkommer det av att man trycker upp botten.
Tror du inte att andra lågavlönade grupper med utbildning inom Kommunal kan vara missnöjda med det här ensidiga fokuset på undersköterskor?
– På den tiden som jag var med och drev avtalsrörelse var det inget märkligt att man i vissa avtalsrörelser fick prioritera vissa grupper. Det är inget konstigt, det har Kommunals medlemskår accepterat förr i tiden.
Nu ska Kommunal driva igenom sitt krav på egen hand – men med stöd av IF Metall och GS-facket. Det är en ny och för många säkert oväntad allians, men som Jan Sjölin tror betyder mycket för Kommunal.
– Att ha allierade på industrisidan som Metall, det är en väldigt viktig samarbetspartner för Kommunal. Kanske den viktigaste. Redan där har man rönt en framgång, säger Jan Sjölin.
LÄS OCKSÅ: Därför sprack LO-samordningen
Men han vill inte sia om möjligheterna för Kommunal att lyckas. Om avtalsförhandlingar strandar och Medlingsinstitutet kallas in har de i uppdrag att hålla sig till märket.
– För att Kommunal ska få igenom det här fordras det väl i princip att det fixas i direkta förhandlingar med arbetsgivaren. Men jag vill inte förutsäga någonting.