Kommunal gillade inte låglönesatsning
Kommunal vill inte berätta om de spräckte LO:s samordning eller inte.
Men avtalssekreterare Lenita Granlund säger att förbundet inte gillar upplägget av LO:s förra låglönesatsning, som var en del av det förslag till samordning som nu föll.
– Vi vill inte betala för en låglönesatsning en gång till, säger hon.
En majoritet av LO–förbunden stödde förslaget att kräva mer till undersköterskor.
Dessutom föreslogs en upprepning av låglönesatsningen från förra avtalsrörelsen 2013. Den går ut på att de som tjänar under 25 000 kronor i månaden skulle få mer än industrins märke.
Detta är ett upplägg som Kommunal för egen del sagt nej till. Förbundet vill denna gång enbart satsa på undersköterskor, inga andra låglönesatsningar på andra grupper inom Kommunal denna gång.
– Vår erfarenhet av den förra avtalsrörelsen var att den kostade oss mer än vad vi vann. Varje krona vi vann i en låglönesatsning fick vi själva betala för genom att gå med på sämre villkor. Vi har inget emot låglönesatsningar, men vi bör i så fall hitta en annan konstruktion.
Kommunal har varit tydliga med att i nästa avtalsrörelse satsa på att lyfta undersköterskornas löner, för att komma åt värdediskrimineringen av en stor grupp i förbundet. En låglönesatsning av 2013 års modell hade kunnat försvåra ett sådant upplägg.
Men Lenita Granlund vill ändå inte säga hur hon röstade när det gäller LO:s förslag till samordning.
Det låter som att du röstade nej, för att inte äventyra Kommunals upplägg.
– Det får du absolut inte lägga i min mun. Jag vill inte berätta hur jag röstade. Vi har i LO kommit överens om att inte berätta hur vi röstade. Det är oväsentligt nu hur vi röstade. Vi diskuterade olika lösningar och konstruktioner för att bli överens. Men helheten blev för komplicerad för att vi skulle kunna enas, säger hon.