LÄS OCKSÅ: Beskedet från LO: Ingen samordning

 

– Man lämnar uppenbarligen den modell som vi haft sedan 1997. Det är en modell som har tjänat oss väl. Innan vi fick den hade vi avtalsrörelser som slutade med lönehöjningar på 13 procent. Men vi får förutsätta att de enskilda LO-förbunden kommer uppträda ansvarsfullt, säger Stefan Koskinen. 

Samtidigt säger han att det ”å andra sidan” inte är någon förändring för arbetsgivarsidan.

– Lönehöjningarna måste ju alltid utgå från dagens konkurrenskraft och vad företagen klarar av, annars kommer vi drabbas av färre jobb och ökad arbetslöshet. Så på andra sidan har inte något förändrats och vi kommer att ta vårt ansvar och uppträda på ett ansvarsfullt sätt.

 

LÄS OCKSÅ: ”​Många hade tårar i ögonen

 

Han vill inte kommentera närmare att LO-förbunden var överens om en satsning på undersköterskor och att det föll på låglönesatsningen:

– Men generella låglönesatsningar är alldeles feltänkt i den här situationen. Vi har ett antal 100 000 människor som har kommit till vårt land och ska komma in i vårt samhälle. Det måste skapas nya jobb där det finns nivåer man kan komma in om man inte är så stark på arbetsmarknaden, säger Stefan Koskinen.